Bivši predsjednik DSV-a Ante Potrebica mogući kandidat za člana DSV-a

Proširena Opća sjednica Vrhovnog suda će početkom svibnja između četiri suca Vrhovnog suda, među kojima je i bivši predsjednik Državnog sudbenog vijeća (DSV) Ante Potrebica, utvrditi listu od najmanje tri kandidata za člana DSV, doznaje se iz tog suda.

Milana Gudelja, Anu Garačić i Marijana Svedrovića za moguće kandidate izabrala je opća sjednica Vrhovnog suda, a Antu Potrebicu, koji inače nije dobio dovoljno glasova na Općoj sjednici, predložio je Općinski sud u Pitomači, izjavio je Hini predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić.

S liste od najmanje tri kandidata koju utvrdi Proširena sjednica Vrhovnog suda Hrvatski sabor će izabrati člana DSV koji će zamijeniti Stanka Hautza koji u rujnu ove godine odlazi u mirovinu.

Saborski Odbor za pravosuđe je zbog odlaska Hautza, člana i sadašnjeg predsjednika DSV-a, sukladno zakonu šest mjeseci prije isteka mandata pokrenuo postupak za izbora novog člana DSV-a.

Na poticaj Odbora predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić pozvao je sudove da predlože suce za DSV. Uz Vrhovni sud to je pravo iskoristio samo još Općinski sud u Pitomači.

Sva četiri predložena suca pristala su na kandidaturu, što je jedan od zakonskih uvjeta za njihovo uvrštenje na listu koja će biti utvrđena tajnim glasovanjem početkom svibnja na proširenoj općoj sjednici Vrhovnog suda, rekao je Crnić.

Tu sjednicu, uz 41 suca Vrhovnog suda, čine po dva predstavnika županijskih i tri viša suda (Upravnog, Visokog trgovačkog i Visokog prekršajnog suda), ukupno 68 sudaca.

(Hina) ggrb so

Pročitajte više