Bivši predsjednik Here dobio posao u HEP-u, a to po zakonu ne smije

TOMO GALIĆ je početkom srpnja smijenjen s mjesta predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije, a desetak dana nakon odlaska s posla dobio je novo namještenje u Obnovljivim izvorima, tvrtki u vlasništvu HEP-a.

Problem je u tome što, po zakonu, član Upravnog vijeća Here ne smije biti zaposlen u tvrtki koju je ta agencija kontrolirala. Galić, pak, smatra kako nije prekršio Zakon o regulaciji energetskih djelatnosti jer se nije zaposlio u HEP-u, nego u tvrtki na koju se taj Zakon ne odnosi, ali je u 100-postotnom vlasništvu HEP-a.

"Zakon ništa ne govori o vlasništvu"

"Zakon ništa ne govori o vlasništvu, odnosno da se ne može zasnovati radni odnos u tvrtki koja je u vlasništvu reguliranog subjekta, u ovom slučaju HEP-a", kazao je Galić, piše Večernji list.

S njim se ne slaže član Nadzornog odbora HEP-a Jadranko Berlengi. "Moje je mišljenje kao pravnika da je zapošljavanje T. Galića u Obnovljivim izvorima u sukobu sa Zakonom o regulaciji energetskih subjekata. Ali nije posao NO-a da se bavi tim stvarima, uprava je ta koja se mora brinuti o poštovanju zakona", kazao je Berlengi.

Pročitajte više