Bivši premijer Izraela: Izgubit ćemo podršku svijeta zbog reakcije na Hamasov napad

Foto: EPA

Ehud Barak, bivši izraelski premijer i načelnik glavnog stožera izraelske vojske, dao je intervju za američki Foreign Policy, rekavši da će Izrael "vjerojatno izgubiti podršku svjetske javnosti" zbog svoje reakcije na napad Hamasa 7. listopada.

Barak je za FP rekao kako je "cilj ograničiti vojne i vladine sposobnosti Hamasa u Pojasu Gaze. To se nije moglo postići samo zračnim napadima. Mora se rasporediti tisuće i tisuće vojnika na teren."

Na pitanje o potpori SAD-a, rekao je: "Znamo da ćemo unutar tjedan ili dva vjerojatno izgubiti potporu javnog mnijenja u mnogim dijelovima slobodnog svijeta, a u roku od dva ili tri tjedna mogli bismo izgubiti potporu mnogih vlada u slobodnom svijetu. Mislim da će Amerika i dalje biti uz nas, ali će im biti sve kompliciranije ostati uz nas."

"Trebat će nam 50.000 ili više vojnika kako bismo bili sigurni u pobjedu"

O izraelskoj vojnoj strategiji bivši premijer je rekao da će biti potrebno "vjerojatno oko 50.000 ili više vojnika kako bi bili sigurni da će pobijediti."

"Čak i ako se rat razvije u veliki regionalni sukob s Hezbolahom, koji ima 10 puta više raketa i projektila, ili ako se uključe Zapadna obala ili Golanska visoravan, Izrael je još uvijek jači. To nije egzistencijalna prijetnja, ali će trebati više vremena, više gubitaka i više neugodnosti s onima koji nas podržavaju diljem svijeta", rekao je Barak.

Pročitajte više