Bivši pripadnici HVO blokirali granični prijelaz prema Hrvatskoj

BIVŠI pripadnici HVO koji su ostali bez ratnih mirovina blokirali su u srijedu, trećeg dana prosvjeda, na šest sati (od 10 do 16) granični prijelaz između BiH i Hrvatske u Doljanima kod Čapljine.

Oni traže od vlade Federacije BiH da ispuni svoje obećanje dano prije osam mjeseci da će 750 bivših pripadnika HVO dobiti mjesečnu novčanu naknadu do konačnog ostvarenja njihovih umirovljeničkih prava.

Predsjednik Stožera za zaštitu prava umirovljenika HVO Pero Blažević najavio je da će se od četvrtka prosvjedi, osim u Doljanima, proširiti i na cjelodnevne blokade graničnih prijelaza Vinjani kod Imotskog, Kamensko između Tomislavgrada i splitsko-dalmatinske županije i Orašja u bosanskoj Posavini, ako vlada Federacije BiH tijekom današnje sjednice ne odgovori pozitivno na zahtjeve bivših pripadnika HVO.

Međutim, dvodnevna sjednica vlade Federacije, čiji je početak bio najavljen danas u 11 sati u Mostaru, nije počela zasjedanje do isteka današnje šestosatne blokade graničnog prijelaza Doljani u 16 sati. U Uredu za informiranje vlade Federacije BiH su objasnili kako je razlog višesatnog kašnjenja početka sjednice vlade sastanak Povjerenstva za vojna pitanja koji se održava iza zatvorenih vrata. Za sada se nezna do kada će trajati sastanak Povjerenstva i kad će uslijediti početak sjednice vlade Federacije BiH u Mostaru.

Pročitajte više