Bivši Putinov pomoćnik: Putin i suradnici imaju plan bijega, zove se "Noina arka"

Foto: EPA

BIVŠI Putinov pomoćnik Abbas Galliamov tvrdi da ruski predsjednik i njegovi najbliži saveznici već imaju plan bijega iz zemlje, koji bi se implementirao ako bi stvari krenule po zlu za njih. Galliamov, koji je nekada pisao Putinove govore, tvrdnju je iznio na svom Telegram kanalu jučer, citirajući anonimni izvor za kojeg je rekao da posjeduje insajderske informacije. 

Priprema plana evakuacije je navodno krenula još na proljeće, a cjelokupna operacija je neslužbeno nazvana "Noina arka". "Kao što sam naziv sugerira, riječ je o potrazi za novom zemljom u koju bi se pobjeglo u slučaju da u domovini situacija postane neugodna za njega. Putinovi suradnici nisu isključili mogućnost da će izgubiti rat, biti skinut s vlasti i potom hitno evakuiran", napisao je Galliamov. 

Galliamov je kazao kako se prvotno razmatrao plan evakuacije u Kinu, ali se kasnije od toga odustalo zbog straha da su šanse za suradnju s Kinezima male, pogotovo jer oni "preziru gubitnike". Stoga su se kao potencijalne opcije počele razmatrati Argentina i Venezuela, pri čemu je Putinov saveznik Igor Sečin zadužen za nadzor plana evakuacije u Venezuelu. 

"Plan evakuacije pokazuje da ne ide sve po planu"

Dokaz da je provedba plana daleko odmakla jest činjenica da je Sečin "službeno dao ostavku" u naftnom divu Rosnjeftu, kako bi se mogao potpuno posvetiti pripremi plana evakuacije, dodaje Galliamov. Telegram kanal Mozhem Obyasnit je također objavio da su visoki ruski dužnosnici počeli kupovati nekretninu i raditi na dobivanju boravišne dozvole u Venezueli. 

Citiran je izvor koji je rekao da su ruski dužnosnici pokupovali imovinu na otoku Margarita u Venezueli, pretpostavljajući da će tamo biti sigurni od izručenja. "Otok Margarita u Venezueli njihov je lokalni Courchevel", rekao je izvor, uspoređujući potencijalno skrovište Kremlja s poznatim skijalištem u francuskim Alpama.

Istovremeno, oni niže rangirani u predsjedničkoj administraciji i ruskoj vladi navodno traže prebivalište u Ekvadoru, Paragvaju i Argentini. Galliamov je uvjeren da samo postojanje plana evakuacije pokazuje da ne ide sve po planu za Kremlj, iako se ruski vrh trudi uvjeriti javnost u suprotno, piše Daily Beast

Putin negirao navode o dezerterstvu

Putin je nedavno pokušao umanjiti značaj izvještaja o rekordno niskom moralu među ruskim vojnicima, kojima je dosta rata, iako je prošlo tek devet mjeseci od početka invazije. Posljednjih tjedana su se pojavili brojni izvještaji o masovnom bijegu regruta iz vojnih baza nakon što su njihove pritužbe na lošu opremu i zalihe zanemarene. 

Rat u Ukrajini sve više kritiziraju i obitelji vojnika, što je navelo neke stručnjake da sugeriraju kako bi to moglo dovesti do pravog građanskog rata. Međutim, Putin ističe da je sve u redu.

"Nema problema s dezerterstvom u zoni (specijalne vojne operacije). Bilo je izoliranih incidenata, ali u cjelini nema ništa od toga. Ima li ljudi koji napuštaju svoje pozicije? Da, to se dogodilo. To se sve rjeđe događa", poručio je Putin jučer na sastanku s članovima državnog vijeća za ljudska prava.

Pročitajte više