Bivši ruski oligarh: Ako Putin pobijedi u Ukrajini, kreće rat između SAD-a i Kine

Foto: EPA

BIVŠI ruski oligarh i glasni kritičar Putinovog režima Mihail Hodorkovski je upozorio da će potencijalna ruska vojna pobjeda ohrabriti Peking te da će dovesti do rata između Sjedinjenih Država i Kine oko Tajvana. "Izgubljeni rat u Ukrajini je odskočna daska za rat u azijsko-pacifičkoj regiji", upozorio je Hodorkovski u intervjuu za Washington Post u Londonu, gdje trenutno živi. 

"Morate shvatiti da kad krupnog momka udare u lice, brojni drugi dečki će početi sumnjati je li taj tip doista toliko jak i htjet će ga udariti po zubima. Ako SAD želi ratovati u Aziji, onda je najispravniji put za to pokazati slabost i u Ukrajini", istaknuo je. 

Hodorkovski, koji je proveo desetljeće u zatvoru u Rusiji prije nego što ga je Putin pomilovao 2013., tvrdi da su jačanje zapadne vojne pomoći Ukrajini i osiguranje njezine pobjede jedini način da Sjedinjene Države izbjegnu takav vojni sukob s Kinom.

Na sigurnosnu konferenciju pozvali ruske oporbenjake

Hodorkovski bi ovog vikenda trebao govoriti na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji, zajedno s još dvoje ruskih oporbenjaka, bivšim svjetskim prvakom u šahu Garijem Kasparovom i Julijom Navalnom, suprugom zatvorenog oporbenog čelnika Alekseja Navalnog. 

Ovo je prvi put da su članovi oporbe pozvani umjesto ruskih dužnosnika na sigurnosnu konferenciju, događaj visokog profila na kojem je Putin održao značajan govor u kojem je kritizirao Zapad 2007. i na kojem je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov inače poznato lice.

Rusija je odbila sudjelovati na prošlogodišnjoj konferenciji, koja je održana neposredno prije početka njezine invazije istaknuvši da se događaj "pretvara u transatlantski forum" i "gubi svoju inkluzivnost i objektivnost". Christoph Heusgen, predsjedavajući sigurnosne konferencije, rekao je da službeni ruski predstavnici neće biti pozvani sve dok Putin “negira pravo Ukrajine na postojanje”.

"Ovo je vrlo velik rizik"

U intervjuu je Hodorkovski, koji je nekoć bio najbogatiji čovjek u Rusiji kao glavni vlasnik naftne kompanije Yukos, rekao da Zapad sada ima izbor između tri puta u svojoj strategiji potpore Ukrajini. Smatra da trenutna putanja, unatoč nedavnim sporazumima o isporuci tenkova, predstavlja samo ograničenu vojnu potporu i otvara put dugotrajnom ratu punom rizika.

Ističe da u trenutnoj situaciji nema jamstava da Ukrajina može dugoročno izdržati svoju trenutnu razinu žrtava, dok bi politički sporovi u Sjedinjenim Državama uoči predsjedničkih izbora 2024. mogli potaknuti zakonodavce da prekinu opskrbu oružjem i ekonomsku pomoć.

"Ako Zapad smatra da Ukrajina ima dovoljno snage da nastavi gubiti 350 do 500 ljudi dnevno u ubijenima i ranjenima i ako mogu osigurati zajamčenu i stalnu opskrbu oružjem i streljivom, onda u redu. Ali ovo je vrlo velik rizik", dodao je. Vjeruje kako bi Putin mogao pokušati odgovoriti "asimetrično" destabilizirajući vlade u Africi, na Balkanu i na Bliskom istoku, kao i potencijalno na Zapadu.

"Zapad mora učiniti puno više"

Drugi put za zapadne zemlje bi bilo brzo i značajno pojačavanje vojne pomoći koje bi uključivalo slanje raketa dugog dometa i borbenih zrakoplova koji bi Ukrajini omogućili da uništi ruske linije opskrbe. "Jedina stvar koja može razbiti situaciju na bojnom polju je zrakoplovstvo. Sve ostalo je sporedno", naglasio je bivši ruski oligarh. 

Svjestan je kako je zapadna potpora Ukrajini daleko veća nego što su mnogi očekivali, ali tvrdi da "to ne poništava činjenicu da Zapad mora učiniti puno više". Kao treću opciju koja je dostupna Zapadu navodi mogućnost da se Washington i njegovi saveznici "okrenu i odu kao što su učinili u Afganistanu i Siriji te drugim mjestima".

“Putin je osoba koja razmišlja retrospektivno i smatra da ako se nešto dogodilo prije, to se često ponovi na isti način u budućnosti. I ne griješi često u tome. Razmišljajući retrospektivno, vidi da je svaki put kad započne mali, novi rat, u stanju konsolidirati društvo oko sebe, a Amerikance je više puta vidio kako odlaze", tvrdi Hodorkovski.

"Putinova pobjeda bi ohrabrila Kinu"

"Ali ako on sam uspješno okonča operaciju u Ukrajini, onda mu patrioti, koji su mu sada glavni izvor podrške, neće dopustiti da stane i sljedeći će rat započeti", siguran je. Nastavlja da bi bilo kakva Putinova pobjeda u Ukrajini također ohrabrila Kinu da krene odlučnije prema Tajvanu. 

"Kad čujem od Amerikanaca koji kažu da trebamo birati između pomoći Ukrajini i pomoći Tajvanu jer ne možemo pružiti obje, to se čini toliko primitivnim da imam osjećaj da mora biti trik", kazao je.

Pretpostavlja da bi bilo kakav dogovor u kojem bi Ukrajina bila prisiljena pristati ustupiti teritorij učvrstio poziciju jastrebova, na koje se ruski predsjednik bio prisiljen osloniti kako bi pridobio javnu potporu ratu.

"Brzo okončanje rata je najbolji scenarij za Rusiju"

Predviđa da bi tada Putin bio "primoran pod pritiskom" pokrenuti daljnje napade na Ukrajinu. Hodorkovski je dugo koristio svoju Zakladu Otvorena Rusija za borbu protiv Putinova režima i sada sponzorira niz ruskih političkih oporbenih projekata.

Njegova posljednja knjiga, Kako ubiti zmaja, poziva Zapad da se počne pripremati za postputinov, poslijeratni režim u kojem bi ruski predsjednički sustav trebao biti demontiran i zamijenjen parlamentarnom republikom.

Predviđa da bi ubrzano slanje zapadne pomoći koje bi pomoglo Ukrajincima da okončaju rat bilo "najbolje za Rusiju". Uvjeren je da inače Rusiji prijeti daleko dublji kolaps jer će Rusi prestati kriviti svoju vladu za smrt svojih najmilijih i umjesto toga okriviti Ukrajinu. 

"Mobilizacija je prošla lakše nego što se očekivalo"

Prema Hodorkovskom, dugotrajni sukob također je riskantan za Putina, koji se suočava s negodovanjem  duboko podijeljene elite: nacionalističkog tabora jastrebova, koji vjeruje da bi Putin trebao djelovati odlučnije i radikalnije kako bi osvojio Ukrajinu, i liberalnijeg kampa koji rat smatra strašnom pogreškom.

Zasad nema znakova da će itko djelovati protiv autoritarnog predsjednika. Ali ako postane jasno da Putin gubi rat, Hodorkovski je rekao da bi se povijest mogla ponoviti s regionalnim guvernerima koji odbijaju primati naredbe iz Moskve, kao što su činili 1999., što je situacija koja je na kraju prisilila oslabljenog predsjednika Borisa Jeljcina da podnese ostavku.

"Propaganda je još uvijek u stanju uvjeriti ljude da pobjeđuju na frontu. Mobilizacija mu je prošla lakše nego što su mnogi očekivali. Sada je pitanje što se događa na bojištu. Sve ostalo ima apsolutno marginalno značenje", zaključio je. 

Pročitajte više