Bivši ruski premijer: Pregovori su samo kamuflaža, Putin glumi

Foto: EPA

MOSKVA je obećala da će "iz temelja smanjiti" svoje operacije oko glavnog grada Ukrajine kako bi "pojačala međusobno povjerenje" u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine, ali zapadni dužnosnici sugeriraju da se ne radi o iskrenoj namjeri, već o kupovanju vremena.

Mihail Kasjanov, koji je bio premijer Rusije pod predsjednikom Vladimirom Putinom od 2000. do 2004., govorio je za Sky News o situaciji u Ukrajini i o tome što bi mirovni pregovori mogli značiti. "Mislim da nemamo naznaka da je Putin spreman na bilo kakve ustupke", rekao je.

"On želi voditi inscenirane pregovore s Ukrajinom samo kako bi pokazao cijelom svijetu da želi mir, ali... Mislim da je to jednostavno samo kamuflaža", rekao je.

Je li ruski potez "prepoznavanje stvarnog stanja" na terenu?

Vojni analitičar Michael Clarke rekao je da se radi o neuspjehu Moskve da pregazi Ukrajinu, "To je racionalizacija vojne situacije u kojoj se nalaze", rekao je. "Oni shvaćaju, siguran sam, da moraju koncentrirati svoje snage. Previše su raspoređene. Moraju se negdje koncentrirati i zato je njihova pažnja sada usmjerena prema jugoistoku zemlje", dodaje.

Keir Giles, stručnjak za Rusiju u think tanku Chatham House, opisao je taj potez kao "prepoznavanje stvarnosti" od strane Rusije, spoznaju da "nije uspjela"  te da mora smanjiti svoje ratne ciljeve.

Alexander Stubb, bivši finski premijer, koji je pomogao u postizanju primirja s Rusijom i Gruzijom 2008., rekao je da bi najava Rusije mogla biti samo signal da Kremlj usmjerava svoje trupe na istok zemlje.

Kupuje li Kremlj samo vrijeme?

Govoreći za novinsku agenciju Reuters, zapadni dužnosnik rekao je da se ta objava "čini više kao taktička vježba" kako bi se dobilo vrijeme da se vojnici pregrupiraju.  Na konferenciji za novinare u Bijeloj kući američki predsjednik Joe Biden je rekao: "Vidjet ćemo hoće li uspjeti."

Tu ocjenu ponovio je i američki državni tajnik Antony Blinken, koji je rekao da "ne vidi znakove stvarne ozbiljnosti" iz Rusije kada je riječ o okončanju rata.

U međuvremenu, jedan od vođa separatističke pobune u istočnoj Ukrajini koju podržava Moskva nazvao je rusku invaziju "pogreškom". "Sve se to moglo riješiti ranije, uglavnom diplomatskim putem i možda beznačajnom upotrebom sile", rekao je Aleksej Aleksandrov za Reuters. "Ali to nije učinjeno i to je greška na svim stranama", dodao je.

Pročitajte više