Bivši šef FBI-a objavio eksplozivnu knjigu o Trumpu. Izvukli smo najvažnije

Screenshot: ABC News
 
EKSPLOZIVNI memoari bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeyja, kojeg je američki predsjednik Donald Trump otpustio u svibnju prošle godine, izlaze danas. Međutim, Comeyjeva knjiga Viša lojalnost: Istina, laži i vodstvo podigla je prašinu i prije nego što je objavljena, zahvaljujući citatima iz nje koje su objavili mediji, a koji su izuzetno kritični prema Trumpu i daju šokantnu sliku o 45. američkom predsjedniku. 
 
>> Bivši šef FBI-a: Trump je opasan i moralno nesposoban 
 
>> Trump podivljao na Twitteru zbog Comeyjeve knjige: "On je lažljivi ljigavac"
 
Trump mu, naravno, nije ostao dužan. Štoviše, preduhitrio je Comeyjevu knjigu i njegove medijske nastupe u sklopu promocije navedene knjige salvom ogorčenih, vulgarnih i nimalo predsjedničkih tweetova - iako bi se moglo reći da to nije ništa novo za njega - u kojima je Comeyja nazvao ''dokazanim cinkarošem i lažljivcem'', ''najgorim direktorom FBI-a u povijesti'', ''slabim i neiskrenim ljigavcem'' koji bi trebao ''odgovarati pred sudom'' za curenje povjerljivih informacija. 
 
''Bila mi je velika čast otpustiti Jamesa Comeyja'', poručio je prkoseći brojnim prozivkama s obje strane političke arene, koje sežu od toga da je takav potez bio neprimjeren i neopravdan do toga da se time upustio u ometanje istrage o mogućem dosluhu svog predizbornog stožera s Rusijom. Comey, podsjetimo, tvrdi da je Trump na njega vršio pritisak da odustane od istrage svog bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna kad je otkriveno da je ovaj u prosincu 2016., u prijelaznom razdoblju između dva predsjednika, razgovarao s ruskim veleposlanikom Sergejem Kislijakom o sankcijama koje je Barack Obama uveo Rusiji i onda o tome lagao istražiteljima FBI-a, zbog čega je i optužen i priznao krivnju godinu dana kasnije.
 
No sudeći prema dostupnim odlomcima iz Comeyjeve knjige, njenim recenzijama i njegovim intervjuima, ne može se reći da se bivši direktor FBI-a, kojeg je Obama postavio i koji bi bio na toj funkciji sve do 2023. da ga Trump nije naprasno smijenio, suzdržavao od udaraca ispod pojasa na račun svog bivšeg šefa. Sama knjiga i način na koji je došlo do njene objave, njen sadržaj, medijski istupi Comeyja i Trumpa dokazi su bizarnog i gotovo nadrealnog razdoblja kroz koje Amerika prolazi. 
 
Trump kao ''šumski požar'' i ''mafijaški boss''
 
Comey u knjizi Trumpa opisuje kao ''nevezanog za istinu'' i ''neetičnog'', kao ''šumski požar'' koji sagorijeva temelje američke demokracije, normi i vrijednosti, a njegov predsjednički mandat kao ''prijetnju svemu što je dobro u ovoj naciji''. U više navrata ga uspoređuje s mafijaškim bossom. Njegov odnos prema svojim podređenima isti je, objašnjava Comey: ''Tihi krug pristanka. Boss ima potpunu kontrolu. Prisege lojalnosti. Svjetonazor nas-protiv-njih. Laganje o svim stvarima, velikima i malima, u službi istog kodeksa lojalnosti koji je postavio organizaciju iznad moralnosti i iznad istine.''
 
 
Trump je takvu lojalnost navodno zatražio od Comeyja kad ga je pozvao na večeru, iz čega proizlazi i naslov same knjige, a ta lojalnost podrazumijevala je njegovo ''puštanje'' Flynna koji je ''dobar čovjek'', kako ga je Trump uvjeravao, kao i ''raščišćavanje oblaka'' sumnje oko mogućnosti Trumpova dosluha s Rusima. Zauzvrat bi mu Trump dopustio da ostane šef FBI-a - iako je ovaj bio tek u trećoj godini svog desetogodišnjeg mandata. Evo kako Comey opisuje privatnu večeru na koju ga je Trump pozvao i na kojoj mu je iznio taj zahtjev: ''Uređenje večere i fizički raspored privatnog obroka i Trumpovo pravljenje da me već nije u više navrata pitao da ostane uvjerili su me da je ovo bio napor da uspostavi odnos patronata.''
 
Trumpov šef kabineta htio dati ostavku zbog Comeyjeve smjene
 
Trump je, kako se čini, i otpustio Comeyja jer mu ovaj nije htio obećati bezuvjetnu lojalnost. Takvo Trumpovo očekivanje možda se čini logičnim, budući da mu je šef FBI-a tehnički podređen, ali potrebno je naglasiti da je ministarstvo pravosuđa, kojem FBI i druge sigurnosne službe odgovaraju, uvelike neovisno državno tijelo, odgovorno osigurati da se i predsjednik SAD-a drži zakona kao i ostali građani. 
 
A nakon što ga je otpustio, Comey tvrdi da je Trumpov šef kabineta John Kelly bio bijesan zbog tog čina: ''Kelly je rekao da mu se smučilo zbog moje smjene i da namjerava dati ostavku u znak prosvjeda. Rekao je da ne želi raditi za nečasne ljude koji tretiraju nekog poput mene na taj način. Molio sam ga da to ne radi, objašnjavajući mu da zemlja treba principijelne ljude oko predsjednika. Posebno oko ovog predsjednika.''
 
Ova će eksplozivna tvrdnja, kako piše CNN, zasigurno još više Kellyju otežati život u Bijeloj kući. Ako prizna da je to istina, izvjesno je da će ga Trump, koji ne podnosi ni najmanji znak nelojalnosti i kritike, smijeniti. Ako porekne Comeyjevu tvrdnju, okreće se protiv njega - a pitanje je hoće li mu Trump uopće vjerovati. Na sličan način, kad su američki mediji objavili vijest da je bivši ministar vanjskih poslova Rex Tillerson nazvao Trumpa debilom pred više političara, i Trump i Tillerson su to žestoko poricali - ali Trump je svejedno smijenio Tillersona nekoliko mjeseci kasnije. 
 
Trumpova fiksacija na optužbe o prostitutkama i zlatnom tušu
 
A prije nego što je smijenio Comeyja, Trump je navodno bio potpuno fiksiran na skandalozne optužbe u tzv. Steeleovom dosjeu, koji je sastavio bivši agent britanskog MI6-a Christopher Steele, a koji je zatim došao do američkih političara, medija i samog FBI-a. Konkretno, Trump je bio opsjednut tvrdnjom da je u posjetu Moskvi 2013. unajmio prostitutke i u hotelskoj sobi ih gledao kako uriniraju jedna po drugoj, odnosno po krevetu. 
 
 
''Ja sam bakteriofob. Nema šanse da bih pustio ljude da piške jedni po drugima oko mene. Nema šanse'', citira Comey Trumpa, kako prenosi NBC, i dodaje da ga je Trump nagovarao da istraži i pobije ove optužbe kako bi uvjerio njegovu suprugu Melaniju da su lažne. ''Spomenuo je ono što je nazvao 'stvar sa zlatnim tušem'... dodajući da ga brine ako postoji 'samo jedan posto šanse' da njegova supruga Melania misli da je to istina… U kojem to braku, za kakvog čovjeka, supruga može zaključiti da postoji samo 99 % šanse da njen suprug nije to napravio?'' pita se retorički Comey u knjizi. 
 
Kad ga je novinar ABC-a George Stephanopoulos pitao je li povjerovao Trumpu, Comey daje vrlo znakovit odgovor: ''Iskreno, nikad nisam mislio da će ove riječi izići iz mojih usta, ali ne znam je li trenutni predsjednik SAD-a bio s prostitutkama koje su piškile jedna po drugoj 2013. u Moskvi. Moguće je, ali ne znam.''
 
Potpuno nezainteresirani za rusko miješanje u izbore
 
A kad je riječ o ruskom miješanju u izbore, Trumpova reakcija nije bila puno bolja, ako je vjerovati Comeyju. Kad ih je izvijestio o ruskoj operaciji uplitanja u kampanju pomoću cyber-napada i online propagande, predsjednik i njegov tim ostali su prilično ravnodušni: ''Oni su trebali voditi zemlju koja je napadnuta od strane vanjskog neprijatelja, ali nisu imali nikakvih pitanja o tome kakva bi ruska prijetnja mogla biti'', piše Comey i dodaje da su umjesto toga smjesta počeli dogovarati kako će ''spinati to što smo im upravo rekli'', i to dok su šefovi obavještajne zajednice još uvijek bili prisutni. 
 
U drugom navratu, Comey izražava čuđenje Trumpovim upornim odbijanje kritike prema Rusiji i Putinu: ''Često sam se pitao zašto je, kad je imao brojne prilike da osudi invazije ruske vlade na njezine susjede i represiju - čak i ubojstvo njezinih vlastitih građana, Trump odbijao jednostavno iznijeti jasne činjenice… Možda je to bio suprotstavljajući stav ili je možda bilo nešto kompliciranije, što bi objasnilo njegovo neprestano okolišanje i izlike za Vladimira Putina.''
 
 
 
Iako ne želi komentirati detalje istrage specijalnog tužitelja Roberta Muellera u kojoj sudjeluje i FBI, bivši šef ove službe rekao je za ABC da vjeruje kako postoje dokazi da je Trump ometao pravdu i da ne može isključiti mogućnost da Rusi zaista imaju kompromitirajući materijal kojim mogu ucjenjivati Trumpa, kako stoji u Steeleovom dosjeu. 
 
"Osoba koja vidi moralnu ekvivalenciju u Charlottesvilleu (u sukobu neonacista i Trumpovih pristaša i antifašističkih protuprosvjednika od kojih je jedna ubijena u napadu vozilom) govori o ženama i tretira ih kao komad mesa, koja neprestano laže o velikim i malim stvarima i inzistira da mu američki narod vjeruje - ta osoba nije sposobna biti predsjednik SAD-a, na moralnoj osnovi", rekao je Comey u intervjuu za ABC. "On je moralno nesposoban biti predsjednik", dodao je.
 
Comey pristao igrati Trumpovu igru
 
Comeyjeva knjiga odražava degradaciju institucije američkog predsjednika i ostalih državnih institucija koje su mu podložne. Međutim, kako ističu i recenzenti ovih političkih memoara u svjetskim medijima, ona u neku ruku označava i degradaciju bivšeg direktora FBI-a, koji se upustio u, barem na momente, prilično prizemnu i neprofesionalnu javnu svađu s Trumpom.
 
Comey se tako u knjizi ni u naknadnim intervjuima ne ustručava od komentiranja Trumpova fizičkog izgleda, njegovog ''narančastog tena'' i ''svijetlo bijelih polumjeseca'' ispod očiju od naočala za solarij, njegovih ruku koje su bile ''manje od mojih, ali ne neobično'' i njegove ''impresivno aranžirane kose koja je izgledala kao da je sva njegova''.  Kako piše kolumnist New York Timesa, Comey se ovom knjigom i njenom promocijom spustio na Trumpov nivo i pristao igrati Trumpovu igru, na Trumpov način, što znači da je već dopustio da ga Trump pobijedi. 
 
Ipak, to ne znači da Comey nije iskren kad iznosi načela i vrijednosti zbog kojih je napisao ovu knjigu. ''Pogrešno je stajati besposleno ili, još gore, ostati šutjeti kad znate bolje, kad predsjednik drsko pokušava potkopati povjerenje u institucije za provođenje zakona koje su utemeljene kako bi držale naše lidere pod kontrolom'', piše Comey i zaključuje: ''Sljedeći predsjednik, bez obzira na stranku, sigurno će isticati vrijednosti - istinu, integritet, poštovanje i toleranciju - na način na koji nijedan američki lider nije zadnjih 40 godina. Iz vatre će izrasti nešto dobro.''

Pročitajte više