Bivši šef SOA-e o ratu: Ruski odgovor bit će brutalan, slijedi eskalacija

Screenshot: HRT

BIVŠI voditelj operacije SOA-e i sigurnosni analitičar Ante Letica je tijekom gostovanja u emisiji HTV-a Studio 4 govorio o stanju u Ukrajini. Letica ističe kako je rat u Ukrajini surova agresija Rusije na suverenu i samostalnu zemlju.

"Nažalost, situacija prijeti daljnjom eskalacijom i nema naznaka da bi se rat mogao stišati te da bi moglo doći do pregovora. Ruski odgovor će biti brutalan, slijedi eskalacija. Treba paziti da ne dođe do šireg sukoba i situacije koja bi izgledala kao treći svjetski rat", govori Letica za HTV.

"Rusi su Milanovićevu izjavu upotrijebili da uvedu razdor u politički prostor Hrvatske"

Letica misli kako Rusi igraju na kartu razjedinjavanja jedinstva Europe. "Svaki mali ili veliki udarac im koristi da unesu nemir u politički prostor Europske unije i NATO-a kako bi oslabjeli podršku Ukrajini i ojačali buduću poziciju u eventualnim pregovorima", kaže.

Letica naglašava da Rusi znaju kakva je situacija u hrvatskom političkom prostoru pa je tako izjava predsjednika Republike Zorana Milanovića upotrebljena da se uvede razdor u politički prostor Hrvatske kako bi oslabjeli podršku Ukrajini.

"Preko 50 zemalja na strani Ukrajine je uključeno u rat, kao i sateliti Rusije"

Sigurnosni analitičar ističe kako se svi boje mogućnosti trećeg svjetskog rata s obzirom na to da je sada već velik broj zemalja uključen u sukob. 

"Više to nije Ukrajina i nekoliko partnerskih zemalja, nego je uključeno preko 50 zemalja na strani Ukrajine te Rusija sa svojim satelitima", rekao je Letica za HTV.
 

Pročitajte više