Bivši šef Trumpova ureda će surađivati u istrazi napada na Kapitol

Foto: EPA

ŠEF kabineta Donald Trumpa u vrijeme napada na Kapitol surađivat će u istrazi o tom napadu, objavilo je u utorak parlamentarno povjerenstvo nazvano "6. siječnja" i on je prva Trumpu bliska osoba koja je pristala svjedočiti. 

Mark Meadows je već dostavio niz dokumenata tom povjerenstvu zaduženom za rasvjetljavanje postupaka bivšeg predsjednika i njegovih savjetnika u sklopu odvijanja napada na Kongres, objavio je predsjedavajući povjerenstva, demokratski zastupnik Bennie Thompson.

Bivši Trumpov suradnik optužen jer nije htio svjedočiti. Prijeti mu zatvor

Posljednji šef kabineta Donalda Trumpa ranije je odbio svjedočiti tom povjerenstvu i prijetila mu je optužba. Steve Bannon, bivši saveznik republikanskog milijardera, već je optužen iz istog razloga i prijeti mu zatvor.

Mark Meadows komunicira s povjerenstvom preko svog odvjetnika, rekao je Bennie Thompson.

"Predao je povjerenstvu dokumente i uskoro će doći dati iskaz", precizirao je u priopćenju.

Što se dogodilo 6. siječnja?

Šestog siječnja, tisuće pobornika Donalda Trumpa nahrupilo je u Kongres u koji su nasilno ušli kako bi spriječili zastupnike da potvrde pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

Parlamentarno povjerenstvo koje istražuje taj napad je već ispitalo više od stotinu ljudi i poslalo brojne sudske pozive osobama bliskim Donaldu Trumpu. 

Bivši predsjednik je često ogorčen na rad povjerenstva i ponavlja neutemeljene optužbe o prijevari na predsjedničkim izborima u studenom 2020. 

Pročitajte više