Bivši šef Vrhovnog suda: Za Milanovića bi zabrana nastupila tek kad bi ušao u sabor

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Bivši predsjednik Vrhovnog suda i bivši glavni državni odvjetnik Krunislav Olujić govorio je za Radio Nacional o trenutnoj političkoj situaciji i reperkusijama upozorenja Ustavnog suda predsjedniku Zoranu Milanoviću i SDP-u.

"Turudić je bio triger Milanoviću"

"Posve sigurno je da je imenovanje gospodina Turudića bio triger da Milanović donese odluku o kandidaturi. Radi se o tome da je imenovan isključivo odlukom koalicijskih partnera HDZ-a i mimo svih kriterija na tu dužnost. Zbunjuje da je on, koji se prijavio na javni poziv, posve legalno sudjelovao u intervjuima za tu dužnost.

Zbunjuje da je u javnosti prepoznat kao ‘naš dečko’, a s druge strane zgražava da je nekoliko dana nakon razgovora oko posla došao u vladu i razgovarao s članovima. Odmah nakon imenovanja je nastupio na nacionalnim televizijama i rekao za predsjednika Milanovića da je ‘sramota’. On koji je dio depolitizirane sudbene vlasti, bilo je dovoljno da ga se odmah razriješi, a potom govori o pitanju je li nam potreban EPPO-a.

Možda bi ponekad predsjednik republike trebao spustiti za jednu ‘oktavu’, ali on se obraća većini i pitanje je bi li u slučaju Turudića imale onaj odjek kada bi to drugačije izrekao. Predsjednik Republike, kada se obraća, javnosti obraća se svima, a nisu svi jednako obrazovani.

"Ustavni sud djeluje kao četvrta vlast koja rješava problem za nečiji interes"

Gospođa Barić je išla još dalje i dala je šlagvort Šeksu da bi trebalo razmisliti o opozivu Milanovića. Imate odredbu Ustava koja govori da predsjednik ima obavezu odstupiti iz stranke, to govori da ne može djelovati stranački, a ne politički.

Predsjednik Republike, kad eventualno prođe na listi kao nestranački kandidat i tek kad se konstituira sabor, tek onda za njega postoji ustavna zabrana i mora dati ostavku.

Da ste me unaprijed pitali kakva će biti odluka Ustavnog suda o upozorenju, ja bih vam osamdeset posto to potvrdio.

Osobno vjerujem da će predsjednik poštivati upozorenje kako bi odagnao moguće probleme. 

Ustavni sud više nije Ustavni sud, već znamo pod čijom upravom radi i zapravo djeluje kao četvrta vlast koja rješava probleme za nečiji interes. Vrlo često zna izaći izvan okvira.

"Ustavni sud produljena ruka vlasti"

Taj i takav Ustavni sud djeluje kao produljena ruka aktualne vlasti i vodit će računa o tome da desetorici od trinaest prestaje mandat i da će neki drugi Sabor odlučivati o njihovom novom mandatu. Oni nisu reagirali na zahtjev za uređivanje Registra birača.

Sjetite se da se akademik Pavletić u međuprostoru kandidirao na izborima.

Dijelim većinom razmišljanje naših građana da je reforma pravosuđa i promjena Ustava neophodna. Potrebno je provesti depolitizaciju sudbene vlasti. Prema tome suci ne bi smjeli biti članovi stranaka, a pripadnost HDZ-u postala je glavna preporuka za imenovanje.

Od trodiobe vlasti u Hrvatskoj nije ostalo ništa.

Doista je nevjerojatno da Šeks nanosi toliko političke štete HDZ-u, a da mu Plenković ne oduzme poslovnu sposobnost", rekao je između ostalog Olujić.

Pročitajte više