Bivši slovenski predsjednik želi biti glavni tajnik OESS-a

Foto: Screenshot Youtube

BIVŠI slovenski predsjednik Danilo Tuerk navodno je zainteresiran za mjesto glavnog tajnika Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), funkciju koju sada drži talijanski diplomat Lambert Zannier kojemu mandat istječe 1. srpnja ove godine.

Više slovenskih medija objavilo je tu vijest, pri čemu se pozivaju na popularni internetni portal Požarreport novinara-istraživača Bojana Požara, dobro upoznatog s političkim kuloarima.

Ideja još u povojima

On tvrdi da je riječ o ideji koja je još "u povojima", ali da ima pouzdane informacije kako se Tuerk zanima za kandidaturu. Pri tome, kako navodi, Tuerk očekuje da će ga podržati vlada i predsjednik države Borut Pahor.

Tuerk je bio slovenski predsjednik od 2007. do 2012. godine, a lani je uz potoru vlade bio kandidat za mjesto glavnog tajnika UN-a, ali je na kraju za čelnika svjetske organizacije izabran bivši portugalski premijer Antonio Guterres.

Požar navodi da bi Tuerkovu kandidaturu podržao i još uvijek utjecajni bivši predsjednik Milan Kučan, te da se u političkim kuloarima može čuti mišljenje kako bi ta kandidatura bila dobra promocija za slovensku politiku na međunarodnoj sceni.

Pročitajte više