Bivši specijalci nezadovoljni zadržavanjem generala u Haagu

UDRUGA specijalne policije iz Domovinskog rata nezadovoljna je odlukom Haškog suda koji generalima Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku neće dozvoliti obranu sa slobode zbog "treće osobe na koju ne mogu utjecati", ali i ponašanjem hrvatske Vlade, koja, kako istiću uporno izbjegava primiti predstavnike te Udurge.

Ne možemo pristati da se sudbina hrvatskih generala koji su se svojevoljno predali Haškom sudu veže uz postupke treće osobe na koju oni svojim ponašanjem nikako ne mogu utjecati, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Udruge Željko Sačić.

Haški sud odbio je prošlog tjedna generalima Markaču i Čermaku omogućiti obranu sa slobode, iako je njihovo puštanje podržalo i Tužiteljstvo, jer, kako uz ostalo stoji u obrazloženju odluke još nije uhićen general Ante Gotovina koji je dio istog predmeta.

Ističući kako je general Markač trenutno u "teškom zdravstvenom stanju i na rubu tjelesne izdržljivosti" Sačić je hrvatsku Vladu pozvao da poduzme sve kako bi se spriječila "još veća tragedija generala Markača u sužanjstvu haškog pritvora".

Udruga također zahtijeva da se u što skorijoj budućnosti aktivira pravni institut obrane sa slobode za generala Markača i Čermaka.

Sačić je ustvrdio da je Udruga koja okuplja suborce generala Markača nezadovoljna potporom i tretmanom koju Vlada pruža njegovoj obitelji, kao i upornim odbijanjem premijera Sanadera da se sastane, ili dogovori sastanak s predstavnicima Udruge.

"Iz ureda premijera Sanadera nismo nikada dobili odgovore na upite u kojima smo tražili sastanak, kao ni naznake hoće li nas premijer primiti", rekao je Sačić.

Ustvrdio je da su članovi Udruge takvo "ponižavajuće i ignorantsko" ponašanje doživjeli kao ignoriranje svih žrtava specijalne policije, ali i žrtve svog prvog zapovjednika generala Markača koju je počinio predajom Haškom sudu.

Član Udruge Svemir Vrsaljko pojasnio je da cilj Uduge nije raditi demonstracije nego u razgovoru s premijerom dogovoriti daljnje postupke u zaštiti generala Markača, na što, kako kažu, imaju moralno pravo kao njegovi suborci.

Pročitajte više