Bivši srpski agent za Index: Upravo je počeo špijunski rat na Balkanu

Screenshot: BIA, bspasic.nt

DANAS uhićenog „hrvatskog špijuna“ u Beogradu, kako doznaje Index, tereti se da je radio za hrvatsku obavještajnu službu i da je tijekom proteklih mjeseci, pa čak i godina, u Beogradu i Srbiji prikupljao podatke koji bi njegovoj domicilnoj službi mogli biti od posebnog interesa. Konkretno, doznajemo, u posljednje vrijeme bavio se oficirima JNA protiv kojih Hrvatska jest ili bi mogla pokrenuti kazneni progon zbog (ne)djela počinjenih tijekom Domovinskog rata te organizacijom i odnosima u srpskoj vojsci, a pod mjerama svojih srpskih kolega nalazi se već mjesecima.

> Srpska obavještajna služba uhitila "hrvatskog špijuna" u Beogradu: Prijeti mu do 15 godina zatvora?

"Srpske službe već neko vrijeme prate dotičnog i prikupljaju informacije o njemu. Poznato je gdje se točno nalazio, u kojim mjestima uz granicu, sa svojim kolegama s hrvatske strane i sa kime je sve bio u kontaktu", kaže Indexov izvor.

Informacijama koje su prilično slične našima raspolaže i Božo Spasić, koji je i sam bio djelatnik obavještajnih službi Jugoslavije i koji je od 1993. do 2007. godine vodio detektivsku agenciju. Danas je u penziji, no, u tim strukturama penzija je prilično nestvaran pojam...

Spasić nam je potvrdio naše informacije prema kojima je srpska služba već neko vrijeme 'odrađuje' hrvatskog kolegu, no u svijetu agenata, to nije nikakav spektakl.

Spasić: Možemo očekivati još uhićenja

"Uobičajena praksa je da su službe domicilne zemlje upoznate s agenturom stranih zemalja na svojem teritoriju, u smislu da znaju tko su i što točno rade. Na taj način mogu im 'dodavati' informacije za koje procjenjuju da bi njihove zemlje moglo zanimati i to su igre bez granica. Međutim, ovakva javna uhićenja mogu samo značiti da je taj agent jednostavno, u našem žargonu, potrošen, da je odradio svoje, i više ga nema nikakvog smisla 'čuvati'", rekao je Spasić na Index te objasnio kako je prema njegovim informacijama hrvatskog agenta 'odradila' srpska Kontraobavještajna služba te kako su upoznati i sa svim njegovim suradnicima.

"U tom smislu, možemo očekivati još uhićenja, uhićenja osoba koje su surađivale s danas uhićenim agentom".

Međutim, Spasić je uvjeren kako je današnjim uhićenjem, citiramo, započeo špijunski rat na Balkanu te kako tajming cijele akcije nije nimalo slučajan.

Vjerojatna uhićenja srpskih agenata u Hrvatskoj

"Potpuno je izvjesno da možemo očekivati uhićenja srpskih agenata u Hrvatskoj; to je logični slijed. No, ono što je prilično važno u cijeloj ovoj priči jest – tajming. Srpske vlasti ovim su samo nastavile svoju aktualnu politiku i ovo je, u tom smislu, odlično tempirano, za trenutak kad su odnosi takvi kakvi jesu. Podsjetit ću vas da je Srbija nedavno prijavila EU kako Hrvatska na nju vrši agresiju...", zaključuje Spasić i dodaje kako je u Srbiji već najavljeno obraćanje javnosti od strane, vjerojatno, premijera Aleksandra Vučića.

"Neće tu baš puno moći reći, osim da je, službeno, istraga u tijeku. I to je to", kaže. Poznato je da je "hrvatskom špijunu" određen pritvor. Koliko je poznato, čovjeku prijeti od tri do petnaest godina zatvora.

U Hrvatskoj se, dosad, o ovom slučaju još nitko nije službeno oglasio.

Pročitajte više