Bivši srpski policajac dobio 20 godina zatvora, u ratu mučio ljude u jezivom logoru

Screenshot: YouTube

SUD Bosne i Hercegovine osudio je bivšeg pripadnika policije bosanskih Srba Dušana Ćulibrka na 20 godina zatvora nakon što ga je proglasio krivim za ratne zločine, uključujući i one nad zatočenicima u zloglasnom logoru Omarska kod Prijedora. Ćulibrk je tijekom rata u BiH bio pripadnik pričuvnog sastava parapolicijskih snaga iz Bosanske Krupe koje su kontrolirale vlasti bosanskih Srba.

Optužnica ga je teretila da je u ljeto 1992. na području Bosanske Krupe počinio ratne zločine nad 51 civilom s područja Prijedora. Izravno je sudjelovao u odvođenju i ubojstvima 44 zatočenika iz logora Omarska, počinjenima u mjestu Donji Dubovik. Logor Omarska uspostavljen je odmah na početku rata u BiH, a tamo je bilo zatočeno više od tri tisuće Hrvata i Bošnjaka s područja sjeverozapadne Bosne.

Procjena je kako je oko 800 zatočenika ubijeno u logoru ili na stratištima u okolici. Ćulibrk je osuđen i za ubojstvo sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su pred progonima iz Prijedora pokušavali pobjeći prema Bihaću.

Kako prenosi portal Detektor.ba, specijaliziran za praćenje sudskih postupaka u BiH, Ćulibrk nije došao u sudnicu na izricanje presude. Iako je ona nepravomoćna, sudsko je vijeće odmah odredilo mjeru pritvora. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više