Bivši upravitelj požeškog zatvora oslobođen zbog puštanja višestrukog ubojice

Nepravomoćnom odlukom bjelovarskog Općinskog suda danas su bivši upravitelj Kaznionice u Požegi Mario Včelik i još dvoje zatvorskih službenika oslobođeni optužbe da su mimo procedure dozvolili izlazak iz zatvora ubojici Srđanu Mlađanu koji je potom ubio policajca.

Bjelovarski sud ocijenio je da tužiteljstvo nije dokazalo krivicu Včelika i dvoje zatvorskih službenika, odnosno da su pri puštanju Mlađana poštivali zakonsku proceduru.

Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru teretilo ih je za nesavjestan rad u službi, odnosno da su Mlađanu odobrili pogodnost izlaska iz zatvora bez nadzora, ne pribavivši mišljenje psihijatra i suprotno stajalištu Uprave za zatvorski sustav i policije da je riječ o osobi opasnoj po okolinu.

Osuđeni dvostruki ubojica Mlađan pušten je sredinom veljače 2002. iz kaznionice. Budući se nije na vrijeme vratio, za njim je raspisana tjeralica. Pri pokušaju uhićenja Mlađan je pištoljem ubio zagrebačkog policajca Milenka Vrankovića, a potom u bijegu uzeo taoce nakon čega se ipak predao.

Nekoliko dana nakon ubojstva policajca ministrica pravosuđa smijenila je Včelika i protiv njega pokrenula stegovni postupak u kojem je oslobođen. Kasnije je protiv Včelika pokrenut i kazneni postupak.

Usprkos tome, Državno sudbeno vijeće (DSV) ga je u travnju prošle godine imenovalo sucem Trgovačkog suda u Slavonskom Brodu. No, tri mjeseca kasnije DSV mu je ukinuo sudački imunitet i odobrio kazneni progon, uz obrazloženje da prilikom imenovanja nije znao da se protiv njega vodi kazneni postupak.

Pročitajte više