Bivši veleposlanik Ljubomir Čučić uhićen u Njemačkoj i čeka izručenje

LJUBOMIR ČUČIĆ, bivši hrvatski veleposlanik u Belgiji, uhićen je u njemačkom gradu Koblenzu i trenutno se nalazi u ekstradicijskom pritvoru. Očekuje se da će uskoro biti izručen Hrvatskoj. Čučić je u Njemačkoj uhićen još 5. listopada i od tada se nalazi u pritvoru gdje očekuje sudsku odluku o izručenju.

Obavijest o uhićenju Ljubomira Čučića hrvatskoj je policiji javila njemačka policija, objavio je načelnik ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec. MUP je dobio obavijest njemačke policije o uhićenju toga bivšeg hrvatskog diplomata, za kojim je bila raspisana međunarodna tjeralica "zbog izbjegavanja kaznene odgovornosti".

Izručenje u roku od 40 dana?

Budući da ekstradicijski pritvor može trajati najviše 40 dana, hrvatsko ministarstvo pravosuđa očekuje da će u tom roku Čučić biti i izručen Hrvatskoj. Ministarstvo vanjskih poslova kaže da od Čučića nije primljen zahtjev za konzularnu pomoć.

Prema riječima glasnogovornice Ministarstva pravosuđa Vesne Dovranić, Ministarstvo pravosuđa je poslalo Njemačkoj 19. listopada zahtjev za izručenje uz svu potrebnu dokumentaciju. ipak, u Ministarstvu nisu željeli spekulirati vrijeme završetka postupka ekstradikcije.

Također, prije nekoliko dana na Općinskom kaznenom sudu je održana rasprava u predmetu gdje se Čučiću sudi zbog neplaćanja alimentacije najstarijoj kćerki iz prvog braka. U trenucima održavanja rasprave Čučić je već dva tjedna bio u pritvoru, ali njegova odvjetnica i supruga Nataša Pifar Čučić tu je činjenicu prešutjela.

Nataša Pifar Čučuć: Moj suprug se boji za svoj život u Hrvatskoj

Nataše Pifar Čučić je opovrgnula navode policije i navela da je Čučić uhićen još 1. listopada u njemačkom gradu Trieru, a od 6. listopada se nalazi u ekstradicijskom pritvoru. Također, Pifar Čučić je dodala da ona i njezin suprug kreću u borbu da se njega vrati u Francusku čiji je državljanin. "Ljubomiru u Hrvatskoj zbog političkih razloga nije bilo omogućeno pravedno suđenje i s pravom ćemo staviti prigovor na ekstradiciju s obzirom da se on boji za svoj život u Hrvatskoj", rekla je Nataša Čučić.

Čučić je uhićen odmah nakon prelaska luksemburško-njemačke granice, pa Čučićeva supruga sumnja da se radi o zamci. Krenuo je u Njemačku u potrazi za svojom djecom koju je njegova bivša žena, prema njegovim saznanjima, odvela ondje.

Osuđen zbog obiteljskog nasilja

Podsjećamo, Županijski sud u Sisku u studenom prošle godine je raspisao tjeralicu za Čučićem nakon što se on nije javio u kaznionicu Remetinec u kojoj je trebao odležati godinu dana zatvora zbog obiteljskog nasilja. Čučić je osuđen jer je premlatio svoju suprugu Magali Boers.

Otegotne okolnosti kod donošenja presude Čučiću su bile njegova javna funkcija i to što se radi o visokoobrazovanoj i natprosječno inteligentnoj osobi.

Čučiću je izdržavanje kazne triput odgođeno, ali četvrti zahtjev za odgodom je odbijen, no on se nije javio u zatvor kad je trebao. Njegova supruga i odvjetnica Nataša Pifar Čučić nakon toga je priopćila da se on nalazi u Francuskoj i bori se za skrbništvo nad kćerima. Francuska nije mogla Čučića izručiti Hrvatskoj, s obzirom da ima i francusko državljanstvo.

Pročitajte više