Bivši veleposlanik u Moskvi: Nije krenula protuofenziva, nego se ruska vojska raspada

Foto: N1

BIVŠI hrvatski veleposlanik u Rusiji Božo Kovačević je u Novom danu na N1 televiziji komentirao objavljeno izvješće SOA-e, stanje na bojišnici u Ukrajini, sutrašnje izbore u Turskoj i situaciju u Srbiji. SOA je objavila javno izvješće za prošlu godinu u kojem je objašnjeno zbog čega su protjerani ruski diplomati iz Hrvatske.

Kovačević tvrdi da diplomati smiju razgovarati s građanima i predstavnicima tijela vlasti Republike Hrvatske, ali naglašava kako nije dopušteno od bilo koga dobiti one informacije koje su tajne i zaštićene zakonima Republike Hrvatske. "Osobito nije dopušteno bilo prijetnjama, ucjenama ili podmićivanjem dolaziti do takvih informacija", dodaje bivši veleposlanik. 

Rekao je kako iz izvješća nije jasno kakvim su se točno djelatnostima bavili ruski diplomati u Hrvatskoj. "Zapravo ostaje nejasno sljedeće. U izvješću se kaže da je broj ruskih diplomata u Zagrebu sveden na isti broj koji Hrvatska ima u Moskvi. Na temelju toga nije jasno jesu li ruski diplomati protjerani samo zbog toga što ih ima više nego hrvatskih diplomata u Moskvi ili zbog toga što su se bavili nezakonitom djelatnošću", istaknuo je. 

"Ruska vojska je u sve većim problemima"

Dodatno, nije mu jasno jesu li se svi koji su protjerani bavili nezakonitom djelatnošću ili samo neki. "Tako da to izvješće u tom segmentu ne samo da nije detaljno već je i preopćenito i zapravo nije pravo izvješće", uputio je kritiku Kovačević. Dodao je da je dosta pitanja vezanih uz tu temu ostalo neodgovoreno. 

Podsjetio je da je protjerivanje diplomata bila odluka Europske unije koju su članice ispoštovale. Vjeruje da je SOA u izvješću trebala precizirati koliki je broj diplomata ili osoblja protjeran zbog agresije na Ukrajinu, a koliko zbog nezakonite djelatnosti.

Osvrnuo se i na rat u Ukrajini te navode o početku ukrajinske protuofenzive. "Čini se da je u većoj mjeri počeo raspad ruskih oružanih snaga nego što je počela ukrajinska protuofenziva", smatra Kovačević. Tvrdi da je ruska vojska u sve većim problemima zbog izostanka uspjeha i nedostatka koordinacije između Vojske Ruske Federacije i paravojnih snaga skupine Wagner.

"Opozicijski kandidat u Turskoj ima prednost"

Zatim je komentirao sutrašnje predsjedničke izbore u Turskoj. Smatra da postoji realna mogućnost da Erdogan bude poražen. "Već tjednima se pokazuje da opozicijski kandidat ima stanovitu prednost jer je drugi oporbeni kandidat odustao od izborne utrke te je moguće da jedan dio tih glasova bude upućen njemu i da on pobjedi u prvom krugu predsjedničkih izbora", predviđa Kovačević 

Ukazao je i na ankete koje pokazuju da bi na predsjedničkim izborima mogao pobijediti kandidat opozicije, a da parlamentarnu većinu zadrži Erdoganova stranka. Tvrdi da je Erdoganova desna populistička politika urušila odnose s Europskom unijom, Sjedinjenim Državama i NATO-om. Podsjetio je kako Erdogan njeguje vrlo bliske odnose s Putinom. 

Govorio je i o prosvjedima u Srbiji zbog masovnih ubojstava. Uvjeren je da izvješća prorežimskih srbijanskih medija sugeriraju da u njihovim redovima raste zabrinutost i panika.

"Vučić smatra da građani nemaju pravo na prosvjede"

"Unatoč manipuliranju činjenicama, ne mogu prikriti činjenicu da je velik broj građana iskazao nezadovoljstvo politikom i izravni povod su stravični zločini u Srbiji, ali odgovornim za te zločine građani smatraju vlast zbog javne promocije nasilja i nezadovoljstva u društvu", kazao je Kovačević. 

Vjeruje da je legitimno pravo građana tražiti smjenu vlasti. Dodaje da se Aleksandar Vučić ponaša kao da građani nemaju pravo na prosvjede te zato u javnosti govori da "oni traže njegovu glavu". Komentirao je Vučićevu povezanost s kriminalom u Srbiji. "Grozni zločini samo su povod za šire iskazivanje nezadovoljstva građana", kazao je. 

Smatra da Vučić organizira protuskup kako bi dokazao da je snažniji od opozicije. "I da mu to daje pravo da je jači od Ustava". "Ne treba smetnuti s uma da Ustav Srbije određuje da predsjednik Srbije ne može imati nijednu drugu javnu dužnost i on ne smatra da treba zbog toga dati ostavku", zaključio je Kovačević.

Pročitajte više