Bivši veleposlanik u Rusiji: Ukrajina je 2022. pod pritiskom Zapada odustala od mira

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Bivši hrvatski veleposlanik u Moskvi i politički analitičar Božo Kovačević komentirao je za RTL navodni prijedlog Vladimira Putina za primirje u Ukrajini, što je danas objavio Reuters, pozivajući se na izvore bliske ruskom državnom vrhu.

Prema tom planu, rat bi se zaustavio na sadašnjim linijama bojišnice.

Kovačević kaže da ovo nije prvi put da ruski predstavnici nude pregovore i svršetak rata u Ukrajini. "Ovaj put u drugačijima porukama, prenesenima potajno, ne spominju se uvjeti koje je dosad Rusija uvijek postavljala. To su bila tri uvjeta: denacifikacija, demilitarizacija i neutralni status Ukrajine. Ali ostaje onaj uvjet od kojeg Rusija najvjerojatnije na namjerava odustati, a to je da anektirani teritoriji Ukrajine ostanu pod ruskom vlašću", rekao je.

Ključno pitanje je može li predsjednik Zelenski na kraju pristati na ovo kako bi se spriječile daljnje žrtve, objasnio je Božo Kovačević.

"Ovo je pritisak da Zelenski počne pregovarati s Rusima"

"Znamo da je nakon pregovora u Istanbulu 2022. Ukrajina predložila mirovni sporazum s kojim se Rusija suglasila, ali je Ukrajina pod pritiskom Zapada odustala od vlastitog zahtjeva i tada je predsjednik Zelenski donio odluku o zabrani bilo kakvih pregovora s Rusijom. Činjenica da se sad i na Zapadu objavljuju naznake moguće ruske spremnosti za svršetak rata pokazuje da u političkim krugovima na Zapadu i u javnosti polako sazrijeva svijest da će rat u Ukrajini, ako ni jedna strana ne popusti, jako dugo trajati.

Isto tako raste zabrinutost zbog sve većeg neraspoloženja i američke i europske javnosti prema neprestanoj pomoći Ukrajini, a bez toga se Ukrajina ne može uspješno suprotstaviti Rusiji. Činjenicu da je Reuters objavio tu vijest možemo tumačiti kao pritisak na političke elite Zapada da dopuste predsjedniku Zelenskom da pregovara s Rusima", dodaje Kovačević.

Ipak kaže da je teško reći je li ovo presudan trenutak.

"Znamo da SAD i kolektivni Zapad pripremaju međunarodnu konferenciju u Švicarskoj, a nisu pozvali Rusiju da sudjeluje. Ruske poruke su jasne. Nikakva konferencija o Ukrajini na kojoj ne sudjeluje Rusija ne može dati zadovoljavajuće rezultate. Činjenica da je ruska strana plasirala da je spremna na pregovore može značiti da bi Rusija prije početka te konferencije trebala pokazati da je spremna za dogovor i osobito bi bila zadovoljna da se dogovor o miru postigne prije konferencije, ali to je dosta malo vjerojatno", zaključio je Božo Kovačević.

Pročitajte više