Bivši veleposlanik u Rusiji: Navalni je neopravdano riskirao vrativši se u Rusiju

Screenshot: N1

Bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji Božo Kovačević komentirao je za RTL okolnosti smrti Alekseja Navalnog.

"Zašto Tucker Carlson nije pitao Putina o Navalnom?"

"Prvo što mi sada pada na pamet su pitanja, zašto Tucker Carlson nije Putinu postavio pitanja o Navalnom? Zašto nije pitao o Vladimiru Kara Murzi (novinaru i aktivistu osuđenom u Rusiji na 25 godina zatvora), potom o Borisu Njemcovu koji je 2015. ubijen na pragu Kremlja? Ako je točna vijest o smrti Navalnog, onda se može konstatirati da je on tek jedan u nizu ugušenih opozicionara čiji je život završio prijevremeno ili nasilno", kaže Kovačević.

Nastavio je da ovo sigurno nije posljednji slučaj prijevremene smrti u Rusiji. "Bez obzira je li umro prirodnom smrću ili je riječ o ubojstvu kao što se dogodilo Njemcovu, jasno je da je Navalni žrtva politike koja ne dopušta opoziciju", rekao je bivši veleposlanik u Rusiji.

Govorio je i o seljenju Navalnog, od bijega na Zapad nakon pokušaja trovanja do povratka u Rusiju i odvođenja u zatvor na sjeveru zemlje.

"U Rusiju se Navalni vratio svjesno vjerujući da će time povećati svoju političku važnost jer biti opozicionar u inozemstvu i u egzilu, bez izravnog kontakta s ljudima na terenu, nije osobito povoljna pozicija. Navalni je svjesno preuzeo rizik i vidi se da je ipak bio neopravdano visok", kaže naš sugovornik.

Za smrt nedvojbeno odgovorna vlast

Iako se još ne zna kako je Navalni umro, za Kovačevića je njegova smrt nedvojbena odgovornost vlasti. "Sumnje u vezi s njegovom smrti tim su jače ako znamo da ga je vlast već pokušavala ubiti", rekao je Kovačević.

O tome kako će odjeknuti ova vijest u Rusiji, kaže da nije siguran, ali je sigurno da Putin ne gubi potporu u javnosti. Otkako je Putin krajem prošle godine najavio da neće biti mobilizacije za rat u Ukrajini, navodi da je potpora Putinu čak porasla do razine 80 posto.

"No vjerojatno se izjašnjavaju neki za Putina zbog straha pa građani odgovaraju onako kako vlast od njih to očekuje. To je i cilj vlasti, postići to milom ili silom", govori Kovačević.

"Vlast je htjela izbjeći njegovu komunikaciju sa svijetom"

S obzirom na to da se svako toliko pojavljivala slika Navalnog i njegove poruke iz zatvora, na pitanje kako se to probijalo iz najčuvanijih zatvora, Kovačević navodi da je moguće da su najuži suradnici Navalnog dolazili njemu u posjet i da je to mogući način, ali i da je moguće da su slike i poruke prenosili stražari, bilo da su to radili iz iskrenog opredijeljena za Navalnog ili da su to radili za novac. "Ali činjenica je da su ga kao zatvorenika premještali u sve strože zatvore govori u prilog tome da je vlast htjela izbjeći njegovu komunikaciju sa svijetom", tvrdi.

No pokušaj ubojstva Navalnog novičokom iz 2020. nije jedini slučaj eliminiranja protivnika režima na takav način.

"To su bili nižerangirani pripadnici ruske nomenklature koji su iznenada previše znali o finim kombinacijama onih na vrhu vlasti. Budući da su se pokazali nepouzdanima, morali su skočiti kroz prozor ili stepenice", kaže Kovačević.

Pročitajte više