BIZARNA ANALIZA FOREIGN AFFAIRSA "Hrvatska i Rusija u velikoj borbi za Balkan"

Foto: Foreign Affairs

POZNATI američki časopis Foreign Affairs objavio je tekst američke analitičarke Dagmar Skrpec iz State Departmenta pod naslovom “Hrvatska, Rusija i velika balkanska igra” u kojoj se argumentira zašto Zapad treba Zagreb ako želi zadržati svoj utjecaj u regiji. Riječ je o tekstu koji je pun bizarnih tvrdnji poput one da “stabilnost Hrvatske ima dalekosežne implikacije za SAD i Europsku uniju”.

Hrvatska je predstavljena kao zemlja koja može poremetiti odnose u “i dalje uzdrmanoj EU”, čija je “umjerena vlada najbolji saveznik Zapada protiv ruske ekspanzije u regiji”.

Niz pohvala Plenkoviću

Premijer Andrej Plenković predstavljen je pak kao velika politička nada, umjereni političar kojem o glavi rade ekstremisti iz vlastite stranke. Zanimljivo je i da se ističe kako je Plenkovićeva vlada izabrala “politiku nemiješanja” kada je riječ o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, te da je Hrvatska “vodeći glas jedinstva u EU”.

Plenkovića se hvali i što je, nakon izbacivanja Mostovih ministara iz vlade, formirao “još umjereniju koaliciju s liberalnim HNS-om”, te u stranci obranio svoju “lidersku poziciju”. Ipak, najveća prijetnja Plenkoviću predstavlja “desno krilo HDZ-a”, a kao potencijalni izazivač spominje se donedavni ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier. Plenković vodi Hrvatsku “progresivnim smjerom”, piše Foreign Affairs iako ne navodi konkretne primjere za to, ali se izražava strah oko toga hoće li uspjeti nadigrati niz protivnika.

Hrvatska kao ekonomski i kulturni lider u jugoistočnoj Europi

Hrvatska je pod Plenkovićevom vlašću “vodila primjerom i odbacila onu vrstu nacionalizma koji ključan na istočnim granicama EU-a, posebice u Mađarskoj i Poljskoj”, no još važnija je uloga koju igra na Balkanu, gdje se direktno sukobljava s Rusijom.

“Hrvatska je sa svojom ekonomskom i kulturnom težinom sada lider u jugoistočnoj Europi, te hrvatska politika ima veliki utjecaj na regionalnu dinamiku.”, smatra Foreign Affairs, koji kao neslužbeni komunikacijski kanal američkog vanjskopolitičkog establišmenta Hrvatsku čvrsto pozicionira u domaćoj desnici neomiljenu regiju.

Za tu lidersku poziciju Zagreba ključno je da bosansko-hercegovačkim Hrvatima izostane podrška u njihovim namjerama stvaranja trećeg entiteta u BiH, poručuje Dagmar Skrpec.

Antiruska vanjska politika Plenkovićeve vlade

Plenkovićeva vlada vodi “novu antirusku vanjsku politiku”, čiji je cilj “regiju odmaknuti od Kremlja”, te se hvali politika prema Ukrajini, kao i povezivanje s Albanijom i Crnom Gorom. Ističe se da je Slovenija “potpala pod ruski utjecaj”, ali je zato Hrvatska “ostala čvrst saveznik Zapada”, pa se Plenkovića hvali i što je u vezi Agrokora odbacio ruske prijedloge rješavanja krize.

Foreign Affairs zaključuje da bi gubitak vlasti “umjerenog Plenkovića nesumnjivo bio loš za regiju i Zapad”, te hrvatskog premijera pozicionira kao ključnog američkog igrača na Balkanu, i to ponajviše u borbi protiv ruskog utjecaja.

Kolindu uopće ne spominju


Znakovito je da u cijelom tekstu nije spomenuta sukreatorica hrvatske vanjske politike predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kao niti njena Inicijativa tri mora, koju je pokrenula baš s Poljskom, prozivanom zbog ekstremnog nacionalizma.

S obzirom na to, kao i na niz nategnutih konstrukcija u tekstu Dagmar Skrpec, ovaj se članak Foreign Affairsa teško može smatrati vjerodostojnom analizom, jer prvenstveno funkcionira kao hvalospjev Plenkoviću kao osobi na koju treba igrati službeni Washington, umjesto da se oslanja na ambicioznu predsjednicu bez realnih ovlasti, ali s velikom željom za fotografiranjem.
 

Pročitajte više