BJELORUSIJA: PROSVJEDNICI PROTIV LUKAŠENKA OSUĐENI NA ZATVORSKE KAZNE

Petnaest Bjelorusa, koji su u srijedu zadržani u pritvoru jer su prosvjedovali protiv desete obljetnice autoritarnog režima predsjednika Aleksandra Lukašenka, osuđeni su u četvrtak na zatvorske kazne od tri do petnaest dana.

"Većina osuđenih su mladići i djevojke od 18 do 25 godina, a samo je jedan stariji od 30 godina", kazao je za AFP koordinator oporbenog pokreta Zubr, Vladimir Kobets.

Policija je u srijedu privela najmanje 30 osoba koje su u glavnom gradu Minsku sudjelovale u inače zabranjenim prosvjedima protiv Lukašenkova režima. U prosvjedima u središtu grada sudjelovalo je oko dvije tisuće ljudi.

"Režim se boji oporbene mladeži, jer mladi Bjelorusi nemaju nikakvih izgleda za budućnost pod Lukašenkovim režimom", ocijenila je aktivistica za ljudska prava Ljudmila Grjaznova.

Prosvjedi su organizirani jer je bjeloruski predsjednik, kojemu je 49 godina, u utorak objavio odluku o provedbi referenduma u toj zemlji na kojemu će građani odlučiti može li se predsjednik 2006. kandidirati za treći mandat koji mu je po ustavu zabranjen.

Bjelorusku je vlast sredinom travnja osudilo UN-ovo Povjerenstvo za ljudska prava koje je prihvatilo rezoluciju u kojoj se upozorava na sumnjiv nestanak oporbenih čelnika, samovoljna uhićenja i progon oporbenih stranaka.

(Hina) xvrad ydv

Pročitajte više