Bjeloruska opozicijska čelnica traži od EU da ne prizna rezultate izbora

Foto: Epa

BJELORUSKA opozicijska političarka Svetlana Tihanovskaja apelirala je danas na čelnike Europske unije da ne priznaju ono što je nazvala prevarantskim predsjedničkim izborima, rekavši Uniji da poštuje izbor bjeloruskog naroda. 

Tihanovskaja je govorila iz egzila u susjednoj Litvi, prije hitnog EU samita koji će se održati videokonferencijom i na kojem će europski čelnici raspravljati o krizi u Bjelorusiji.  

Aleksandar Lukašenko, dugovječni vođa zemlje, suočava se s valom masovnih prosvjeda i štrajkova koji su najveći izazov njegovoj 26- godišnjoj vladavini. Niječe izbornu prijevaru 9. kolovoza kako bi sebi priskrbio šesti mandat.

"Pozivam vas da ne priznajete ove prevarantske izbore", rekla je Tihanovskaja u svome videoapelu. "Gospodin Lukašenko je izgubio sav legitimitet u očima naše nacije i svijeta."

EU najavila sankcije

Tihanovskaja je rekla da je ona prava pobjednica izbora i da želi da se novi izbori održe pod nekom vrstom međunarodnog nadzora.

EU je najavila da će uvesti sankcije bjeloruskim službenicima koje drži odgovornima za izbornu prijevaru i represiju na prosvjedima u kojima je poginulo dvoje i pritvorene tisuće ljudi.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde ponudila je da posjeti Minsk u ime OSCE-a, organizacije koja uključuje i zapadne i bivše sovjetske zemlje.

Rusija podržava Lukašenka 

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je Lukašenku ponudio vojnu pomoć, telefonski je u utorak razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merklel, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom. 

Upozorio je Merkel i Makrona protiv stranog uplitanja u pitanja Bjelorusije, bliskog saveznika Rusije. 

Nakon spornih izbora 9. kolovoza ne prestaje jačati pritisak na predsjednika Lukašenka koji je na vlasti od 1994. Sučeljen je sa svakodnevnim prosvjedima i štrajkaškim pokretom koji je zahvatio više industrija važnih za gospodarstvo.

Lukašenko je ipak u više navrata odbio pozive da odstupi s vlasti.

Pročitajte više