Bjelovar u godinu dana na plaćama uhljeba uštedio 1,5 milijuna kuna, evo kako

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

GRAD Bjelovar u zadnjih je godinu dana uštedio čak milijun i pol kuna na plaćama gradskih službenika. Dok se u rujnu prošle godine na plaće službenika trošilo 1,128.261 kuna, u ovom je rujnu isplaćeno 1,028.914 kuna. U prosjeku se na mjesečnoj razini uštedjelo između 50 i 70 tisuća kuna.

"Mi nismo nikome smanjili plaću, što je trend kod populističkih političara. Jednostavno smo racionalizirali broj zaposlenika, zabranili nova zapošljavanja u gradskoj upravi, a uvođenjem digitalizacije u gradsku upravu planiramo dodatno smanjiti broj radnih mjesta. Ne možemo modernu gradsku upravu 21. stoljeća graditi na potrošenom birokratskom modelu iz prošlog stoljeća", kazao je za bjelovar.live gradonačelnik Dario Hrebak.

Dodaje da su s druge strane uveli stimulaciju na plaću za one zaposlenike koji naprave dodatni posao, a posebno uspješne nagrađuju s 1000 kuna stimulacije na plaću.

Do iznosa od milijun i pol kuna uštede dolazi se kada se uzme u obzir da pet djelatnica koje rade na EU projektima dobrim dijelom plaća Europska unija. U novcu to iznosi 78 posto od njihovih plaća, odnosno 595 tisuća kuna u godinu dana.

"Plan je do kraja mandata uštedjeti više od 2,5 milijuna kuna na plaćama. Štedi se sada kada novaca ima, a ne poslije kada dođe kriza. Mi danas na četiri kune dobivene iz EU fondova moramo osigurati jednu iz gradske blagajne. S obzirom na količinu EU projekata koje Bjelovar danas konzumira, polako nam ponestaje i ta naša jedna kuna", kaže gradonačelnik Hrebak.

Pročitajte više