HRVATSKO PRAVOSUĐE Bježao dvije godine i sada više ne mora u zatvor za smrt pješakinje

Ilustracija (nije fotografija događaja iz teksta): Pixsel/Davor Visnjic

BIJEG od pravde se isplati - barem u Hrvatskoj. Danijel Palić, sukrivac za smrt Ivane Nekić i teške ozljede još četvero pješaka, neće morati odslužiti ni sekunde kazne iako je osuđen na godinu dana zatvora.

"Nastupila je zastara", rekla nam je njegova odvjetnica Nela Pedišić, koja ga je branila pred Županijskim sudom u Zagrebu. Još od 2016. godine za Palićem je na snazi tjeralica, no u te dvije godine nisu ga uspjele locirati ni hrvatske ni europske policije.

Nisu kontaktirali

"Cijelo to vrijeme nismo kontaktirali", tvrdi odvjetnica Pedišić.

Prometna nesreća na zagrebačkoj Trešnjevci dogodila se još 2006. godine i za nju Palić nije jedini krivac. Prvookrivljeni bio je Vinko Begić koji je BMW-om prošao kroz raskrižje iako je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo. Vozio je brže od ograničenja, a snažnim automobilom nije ni smio upravljati jer je bio mladi vozač od samo 19 godina. Osuđen je na tri godine zatvora, na koliko mu je i oduzeta vozačka dozvola.

Dva krivca

No, nesreća se ne bi dogodila da joj nije pridonio i Danijel Palić. On je svojim golfom nepropisno skretao iz Ozaljske u Krapinsku ulicu. U njegov automobil udario je Begićev BMW, odbio se i pokosio pješake.

Danijel Palić cijelo vrijeme suđenja tvrdio je da je nedužan i da je policija pogriješila pri očevidu. Tvrdio je da nije pokušao skrenuti u zabranjeni smjer te da su mu policajci naredili da makne svoj automobil nakon nesreće, iako je tražio da se osigura cijelo mjesto nesreće, te da su pritom uništeni tragovi koji bi mu išli u prilog.

Tvrdio da je policija uništila tragove

"Begić je nakon nesreće izašao iz automobila i rekao: "Opet sam napravio sranje", ali ga je policajac ušutkao“, tvrdio je Palić na suđenju. Na početku procesa tužiteljstvo je Palića smatralo glavnim krivcem za nesreću, međutim na koncu je ipak utvrđeno da je Begić više kriv. Danijel Palić odbio je prihvatiti presudu, za koju je pet puta tražio da mu se odgodi te je pobjegao. Sada više ne mora bježati. Pred zakonom više nema nikakvih obaveza, nastupila je zastara za smrt Ivane Nekić i teške ozljede ostalih pješaka.

Pročitajte više