Blair odlučan razoružati Irak, čak i bez SAD-a

BRITANSKI premijer Tony Blair izjavio je u subotu da je odlučan razoružati Irak, ´bez obzira na stav Amerike´.

´Ako Amerikanci to ne učine, prisilit ću ih´, rekao je Blair listu ´Guardian´.

Blairov militaristički stav oko Iraka kritizirali su brojni članovi njegove Laburističke stranke i dio britanske javnosti, optužujući ga da se ponaša kao Bushova pudlica.

´Stvar je gora nego što mislite. Vjerujem u to. Potpuno sam odlučan učiniti to, bez obzira na stav Amerike´, rekao je Blair.

Britanija je, uz SAD i Španjolsku, predložila UN-u novu rezoluciju koja predviđa rat protiv Iraka ako ne uništi oružje za masovno uništenje.

Blair je odbacio povećanje broja UN-ovih inspektora kao sredstvo za razoružanje Sadama Huseina. ´Lijepo je reći povećajte broj inspektora, no potpuno je beskorisno´, ocijenio je britanski premijer.

Blair, čija je popularnost u Velikoj Britaniji strmoglavo pala, pretrpio je u srijedu dosad najveću parlamentarnu pobunu, kada su 122 laburistička zastupnika glasovala protiv njegova pro-američkog stava oko Iraka. Ankete pokazuju da se većina Britanaca protivi ratu bez nove UN-ove rezolucije.

´Nikad nisam tvrdio da sam najmudriji, no u ovom sam poslu naučio da uvijek treba činiti ispravnu stvar, a ne najlakšu´, izjavio je Blair.

´Pustite jednodnevne prosudbe, morate biti spremni na ocjenu povijesti´, dodao je britanski premijer.

Pročitajte više