Blaškić: Istina i pravda uvijek pobjeđuju

PRAVDA i istina uvijek pobjeđuju, kazao je umirovljeni general Tihomir Blaškić u srijedu navečer u Kiseljaku gdje ga je oduševljeno pozdravilo više od pet tisuća okupljenih ljudi.

Općinske vlasti priredile su Blaškiću svečani doček na mjesnom nogometnom stadionu a njegovu obraćanju bivšim sugrađanima prethodio je glazbeni program u kojemu su dominirale domoljubne skladbe u izvedbi Dražena Žanke i Duška Kuliša. Iako najavljen, Marko Perković Thompson je izostao.

Blaškića, koji je na stadion došao u pratnji obitelji, oduševljena je masa pozdravila uzvicima "Tiho, Tiho" a rIječi dobrodošlice i zahvale na hrabrom i dostojanstvenom držanju tijekom suđenja iskazali su mu načelnik općine Ivica Udovičić i župnik rodnog Brestovskog fra Karlo Kujundžić.

Ovom je prigodom pročitana poruka sličnog sadržaja što ju je Blaškiću uputio i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić koji je izrazio posebnu radost što je generalovoj osobnoj drami došao kraj.

Sam Blaškić je u kratkom govoru istaknuo kako je neizmjerno sretan jer je ponovo u Kiseljaku, među svojim ratnim drugovima.

"Osjećam se kao da se od vas nikada nisam ni odvajao", kazao je Blaškić, dodavši kako mu je život u zatvoru bio težak no pritom ispunjen nadom koju su podržavale poruke ohrabrenja što ih je neprekidno dobijao.

On je također kazao kako se osobno ne osjeća žrtvom jer su istinske žrtve protekloga rata u BiH oni koji su ostali bez svojih najbližih.

"Iskreno suosjećam sa svima koji su u ratu izgubili svoje najbliže", kazao je.

Blaškić je istup u Kiseljaku iskoristio i kako bi istaknuo da oprašta svima onima koji su mu za boravka u Den Haagu "svjesno ili nesvjesno saplitali noge", dodavši kako se sada valja okrenuti budućnosti.

Svoju zahvalnost iskazao je Vladi Hrvatske i Uredu predsjednika kao i Vladi Federacije BiH koji su pomogli njegovoj obrani a isto je kazao i za haaške suce koji su se, odlučujući o žalbi na prvostupanjsku presudu, "imali snage izdići iznad pritisaka" i donijeti pravednu presudu.

Svoj govor Blaškić je zaključio željom da svi ono koji su doista počinili ratne zločine za to na kraju i odgovaraju.

Blaškiću se na kraju, na njegov poziv, na pozornici pridružio i odvjetnik Anto Nobilo kojega su okupljeni također burno pozdravili.

Ikonografija koja je pratila okupljanje u Kiseljaku bila je razmjerno skromna.

Skup su uglavnom obilježile zastave Herceg-Bosne te poneka Republike Hrvatske, bilo je tu mladih koji su nosili majice s Blaškićevim likom i napisom "Svi smo mi Tiho", a na središnjoj je pozornici tek bio istaknut transparent na kojemu je pisalo "Dobro nam došao".

Tijekom višesatnog skupa nije bilo nikakvih izgreda.


Pročitajte više