Blaženka Divjak: Zašto je školski sindikat prihvatio ponudu vlade? Ovo su razlozi

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

VLADA i sindikati potpisat će danas dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe odnosno Kolektivnom ugovoru (KU) za državne službe, kojim se regulira povećanje osnovice plaća i drugih materijalnih prava u ovoj i sljedećoj godini.

Vlada je sindikatima javnih i državnih službi ponudila povećanje osnovice za šest posto od 1. listopada ove i dva posto od 1. travnja sljedeće godine. Također je predviđeno povećanje božićnice s 1500 na 1750 kuna, regresa za 2023. godinu s 1500 na 1750 kuna, dara za djecu sa 600 na 754 kune te početak pregovora o novom povećanju osnovice plaće u idućoj godini najkasnije u trećem tjednu rujna.

Divjak nabrojala sedam točaka

Bivša ministrica prosvjete Blaženka Divjak komentirala je dogovor vlade i sindikata.

"Što vi mislite zašto su školski sindikat sada prihvatili kompromisnu ponudu Vlade za povećanje osnovice, a prije 3 godine nisu?

Tumačenja mogu biti različita, ali i kombinacija nekoliko njih.

1) Zaključili su da nema u proračunu za više. Što je suprotnosti s činjenicom da je prihodovna strana proračuna rasla, a i prosječne plaće izvan javnoga sektora su rasle više nego dvostruko.

2) Premijer se rano uključio u pregovore pa je to čelnicima sindikata laskalo i slali su pomirljive poruke. Prije tri godine premijer se dva mjeseca pravio da problem ne postoji, jer mu je odgovaralo da sam ja između dvije vatre, posebno jer sam rekla da su zahtjevi za ujednačavanje osnovice opravdani.

To nije bilo mudro s obzirom na to da povećanje od nekoliko stotina milijuna kuna niti jedan ministar ne može "odobriti" samostalno. Međutim, prije tri godine, su u konačnici svi zahtjevi sindikata bili ispunjeni, pa je sada ovo pomalo nelogično.

3) Nema nekog značajnog povećanja opsega posla pa je teško opravdati povećanje. Naime, prije tri godine uvodila se kurikularna reforma u škole pa su se nastavnici dodatno trebali educirati i pripremati, što je pojačalo argumente za povećanje osnovice. S druge strane, niti ja nisam mogla riskirati da se zbog "neraspoloženja" u najvažnijem resursu za reformu (ljudima koji je provode) zaustave reformski procesi koji su bili glavni cilj mojega mandata. Međutim, u vrijeme inflacije nije potreban dodatan radni angažman da se traži usklađivanje s troškovima života.

4) Ovo su pregovori za sve javne i državne službe, pa će školski sindikati nakladno pregovarati i ako treba štrajkati. To bi bio dobar taktički argument da se potpisom ne obavezuju na socijalni mir na skoro godinu dana.

5) Pomalo su se svi pomirili sa situacijom i letargično prihvaćaju koliko se da...

6) Nije niti ovo baš tako loša ponuda.

7) Ništa od navedenoga jer ima neka tajna veza 🙂.

P.S. Manjinski školski sindikat Preporod odbio je ponudu, ali oni gotovo uvijek odbiju i to (prema mojem iskustvu) zato jer tako da dobiju na vidljivosti, a ništa ih ne košta. (P.S.S. Naknadno sam uredila prethodnu rečenicu, jer nije bila jasna.)  Odbio je i Nezavisni sindikat znanost i  visokog obrazovanja, što tumačim kao dosljedno postupanje u skladu s ekonomskom računicom."

Pročitajte više