Bliži se godišnjica Tošine smrti: Iz Touarega misteriozno nestaju dokazi?

DO GODIŠNJICE smrti makedonskog pjevača Toše Proeskog ostalo je nešto manje od dva tjedna. I dok se njegovi obožavatelji pripremaju za veliki humanitarni koncert, koji će se sutra, 5. listopada, održati na Gradskom stadionu u Skopju, Toši u čast, makedonski i srpski tabloidi ponovno ekskluzivno donose razne teorije zavjere.

Najnovija u nizu je ta, da su iz Tošina Touarega nestali putno računalo, koje, između ostalog, pamti posljednji brzinu vožnje, te crash senzori, koji upozoravaju na mogućnost sudara. Putno računalo su navodno, nekoliko dana nakon nesreće, iz kontrolne ploče izvadili tehničari Volkswagena. Te je špekulacije objavila i makedonska televizijska postaja Kanal 5, koja navodi kako je putno računalo izvađeno u Grazu.

Touareg je potom, kako navode, prebačen u Zagreb, a šest mjeseci kasnije i u Skopje, gdje je zatraženo i novo vještačenje. Odmah nakon što je automobil stigao u Makedoniju, pojavila su se nagađanja o tome kako su iz njega, osim putnog računala, nestali i crash senzori.

Georgijevski vozio "samo" 140 do 158 kilometara na sat?

Makedonska televizijska postaja A1 je ovih dana objavila i rezultate novog vještačenja koje je provedeno na Tošinom Touaregu. Prema tim rezultatima, vozač Touarega, Georgij Georgijevski, u trenutku kad je udario u kamion, vozio je brzinom od 140 do 158 kilometara na sat. Dodaje se i kako se točna brzina ne može utvrditi no kako je zasigurno manja od one koju su naveli hrvatski istražitelji - 171 kilometar na sat. Ipak, i makedonski su istražitelji, kao i hrvatski, ocijenili da je do nesreće došlo jer Georgijevski nije održavao dovoljan razmak od kamiona, u trenutku kad je započeo s pretjecanjem.

Podsjetimo, Toše Proeski je poginuo 16. listopada prošle godine, oko 6.30 sati, u stravičnoj nesreći koja se dogodila na autocesti A3 Zagreb-Lipovac, kod Nove Gradiške. Nakon sudara s kamionom talijanskih registracija, Touareg se zabio u središnju zaštitnu ogradu autoceste i završio u jarku. Toše je poginuo na mjestu događaja, a vozač automobila, Georgij Georgijevski, te Tošina menadžerica, Ljiljana Petrović, su u nesreći bili ozlijeđeni. Svojedobno su se u makedonskim tabloidima pojavile čak i špekulacije o tome da je Toše ubijen, odnosno da je nesreća podmetnuta. Ti navodi nisu naišli na potvrdu - hrvatska policija i istražitelji su ih oštro demantirali.

I.M.
Foto: Glas Slavonije / AFP

Pročitajte više