Blokade cesta se nastavljaju: Čobanković se dogovorio sa seljacima koji ne prosvjeduju!

DOK SELJACI najavljuju još žeće prosvjede ministar poljoprivrede Petar Čobanković postigao je dogovor u Zagrebu sa seljacima koji ne prosvjeduju!

Naime, "Čobankovićevi seljaci" pristali su da im Vlada isplati 1950 kuna poticaja po hektaru do kraja travnja, što je 87 posto od 2250 kuna. Prosvjednici koji se okupljaju u Ferovcima traže puni iznos i poštivanje Zakona.

Matija Brlošić iz Udruge "Brazda" rekao je kako su napravili puno stvari. Isto tako Udruge koje su bile kod Čobankovića smatraju kako za prosvjede sada više neme povoda.

"Dogovarali se za vlastiti interes a ne za dobro seljaka"

Vođa prosvjeda Dragutin Dukić s glavnog prosvjednog punkta u Ferovcima poručio je kako taj kompromis nema šanse.

"Pa sjetva počinje početkom travnja, kako sad da čekamo dio i to do kraja travnja. Pa to nema šanse. Ostajemo na cesti i bit će nas još i više! Oni koji su dogovarali u Zagrebu s Čobankovićem uradili su to na svoju ruku i na vlastitu korist a ne za opće dobro seljaka", rekao je Dukić za Index pozvavši još jednom Čobankovića da dođe među prosvjednike.

Dukić kaže kako ima informacije da su "pregovarači" više hvalili Čobankovića i povlađivali mu nego su se borili za prava seljaka.

"Neka dođe u Ferovac mi ga nećemo ni pretjerano kuditi ni pretjerano hvaliti, samo neka ispuni ono što mora prema zakonu", rekao je Dukić podsjetivši kako je porasla cijena mineralnih gnojiva kao i goriva te ostalih sredstava te  da seljaci ne mogu više ići u kompromis s Vladom.  

Prevareni

Dio seljaka i dalje smatra kako ih je ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Petar Čobanković pokušao prevariti te su večeras najavili kako se prosvjedi nastavljaju i u to u većem broju te da će se blokade cesta sada proširiti i na druge županije.



Već sutra kreću prosvjedi u Vinkovcima a u četvrtak u 11 sati kreće se i s prosvjedima na osam točaka u Virovitičko-podravskoj županiji.

Sve veća potpora seljacima

Danas u Ferovcu bilo osim predsjednika koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutina Dukića bili su i Zvonko Pipić, predsjednik koordinacije seljačkih udruga Virovitičko-podravske županije kao i Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka koji su izrazili potporu prosvjednicima.

Osim standardnih zahtjeva da se Vlada mora pridržavati zakona odnosno da im se isplate poticaji u stopostotnom iznosu kao i legalizaciju poljoprivrednih objekata, smanjenje cijene zakupa poljoprivrednog zemljišta, isplatu kapitalnih ulaganja iz 2008. i 2009. godine te da komercijalne banke smanje kamatne stope na kredite kao i donošenje strategije poljoprivredne proizvodnje, prosvjednici će sada tražiti i raspisivanje prijevremenih izbora.

Iskusni Čobanković

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković već iskusan u pregovorima s nezadovoljnicima iz vlastitog sektora danas je povukao za njega očekivani potez odnosno izvukao je iz rukava svoju prokušanu taktiku "zavadi pa vladaj".

Naime, negdje oko 16 sati uspio se dogovoriti s nekim predstavnicima ribarskih udruga, a do kraja večeri pokušat će smiriti i neke seljačke udruge kako bi minimizirao aktualne prosvjede seljaka koji su ga danas unatoč najavama uzaludno čekali u Ferovcu. Neke od seljačkih udruga pozvao je kod sebe u Zagreb kako bi s njima došao do kompromisnog, a odbio je doći u Ferovac u središte seljačke bune.

Ribari će čekati kraj mjeseca


Današnji pregovori s ribarima trajali su oko tri sata a dogovoreno je da će se dio troškova nastalih zbog povećanja cijene plavog dizela pokriti iz proračuna. Kako doznajemo ribari su dali ministru rok do kraja mjeseca za ispunjenje ostalih zahtjeva. 

Isto tako dogovoreno je kako će poticaji za treći kvartal za ulov i preradu male plave ribe biti oko 20. ožujka.  Tržišna kompenzacija za ulov bijele morske ribe i ostalih organizama bit će početkom travnja. Početkom travnja trebali bi biti obrađeni svi zahtjevi za kapitalna ulaganja.

Čobanković iznevjerio

"Na ministru je sad da ostvari ono što je obećao", rekao je predsjednik Udruženja ribarstva pri HGK Miro Kučić nakon sastanka s Čobankovićem dodajući da će prosvjedi seljaka biti "šala mala" prema onome što su spremni napraviti ribari s preko 1000 plovila.



Podsjetimo kako smo pisali, seljaci su jutros u 8.00 sati ponovno upalili svoje traktore kako bi zbog neizvršenih Vladinih obećanja prosvjedovali blokadom cesta. Ministar Petar Čobanković i jutros ih je iznevjerio nakon što im je sinoć obećao sastanak u 8 sati u Ferovcu.

"Ministar nam se javio jutros u 15 do 8 kako bi nam kazao da ne može doći zbog hitne sjednice", kazao je za Index Dragutin Dukić iz Koordinacije seljačkih udruga Požeško-slavonske županije.

Čobanković: Nisam ništa obećao

"Ja sam rekao da ću nastojati doći, nisam obećao da ću doći. Danas imam jako puno obaveza, sastanke sa seljacima i ribarima, a prije toga koordinacije za gospodarstvo koja upravo počinje", kazao je jutros oko 9 sati u razgovoru za Index ministar Petar Čobanković opovrgnuvši da se radi o hitnom sastanku Vlade. Na naše pitanje zašto je onda uopće dogovarao dolazak u Ferovac na sastanak sa seljacima, ministar nam ponavlja da nije ništa obećao te da je nastojao i htio doći, ali da je to zbog njegovih obaveza neizvedivo.


"U 12 sati je sastanak s ribarima, a u 15 sati počinje sastanak svih predstavnika seljačkih udruga u Ministarstvu na koji su pozvani i seljaci u prosvjedu jer nažalost do Ferovca nisam mogao ići. Ali na sastanku ćemo imati priliku izanalizirati koje su sve mogućnosti. Ja, naime, ne mogu ići iznad okvira koje je proračun zacrtao", kaže nam Čobanković.

Ističe kako je kazao da će potpore biti isplaćene u visini prošlogodišnjih, i to ove godine potpuno u novcu, a dinamika isplate je, kaže ministar, bolja nego prošle godine. "Razloge za prosvjede uopće ne vidim", i dalje ponavlja. Kako nam je kazao, prvi dio plaćanja po osnovi hektara koje je započeto bit će završeno ovaj tjedan, nakon čega ide isplata druge polovice, koja se planira riješiti tijekom travnja. "To je dinamika koja je iznad prošle i prethodnih godina. Ove godine sve će biti isplaćeno i prije 30. lipnja", uvjerava ministar.

"Idemo u potpunu blokadu"

"Mi u Slavoniji kažemo: 'Vol se veže za rogove, a čovjek za riječ. Ministar je trebao ispuniti svoje obećanje", kazao nam je Dukić paleći svoj traktor. "Od dogovora očito nema ništa. Idemo ponovno na cestu u potpunu blokadu". Seljaci koji su u prosvjedu, kazao nam je, ne planiraju dolazak u Zagreb na sastanak.  "Nećemo se pojaviti na tom sastanku. Baš zato što je ministar trebao doći ovdje. Nije korektno i da na televiziji kaže da dolazi, pa jutros otkazuje", odlučan je Dukić dodajući kako seljaci od svojih zahtjeva ne odustaju. U Ferovcu trenutačno ima oko 150 seljaka i 70-ak traktora.


Prosvjed je jučer u 11 sati krenuo u Varaždinskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Požeškoj županiji. Dukić za danas najavljuje seljačke blokade u Zagrebačkoj, Virovitičkoj, a prema neki najavama, kazao nam je, i Vukovarsko-srijemska, a širi se i na Koprivničko-križevačku i Osječko-baranjsku.

Seljaci najavljuju: Ne idemo s ceste do se ne ispune naši zahtjevi

Seljaci zahtijevaju jeftiniji plavi dizel, legalizaciju farmi za nula kuna, kamate od najviše četiri posto, da se ovrhe ne odnose na potpore, isplatu kapitalnih ulaganja za 2008. i 2009. te da ova godina ne bude referentna. Na cestama ostaju do ispunjenja zahtjeva.

Ribarima, kako je kazao predsjednik Udruženja ribarstva Hrvatske gospodarske komore Miro Kučić, kasne poticaju "kao nikada prije". Do sada su im, kaže, uvijek bili isplaćivani do ožujka ove godine. HRT doznaje kako će ribari od Čobankovića na sastanku zatražiti i da im se zajamči zaštitna cijena plavog dizela do pet kuna po litri.

Pročitajte više