Blokirane sve nekretnine, računi i dionice koje glase na Ivicu Todorića

Ilustracija: Index (Fah, Index)

ŽUPANIJSKI sud u Zagreb pozitivno je riješio zahtjev Županijskog državnog odvjetništva koje je zatražilo blokadu imovine Ivice Todorića. 
 
Blokirane sve nekretnine
 
"Određena je privremena mjera osiguranja oduzimanja imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom", stoji u rješenju Županijskog suda u Zagrebu. 
 
Država je tako stavila zabilježbu na dio Kulmerovih dvora, dvije oranice u Kloštar Ivaniću ukupne površine 15 tisuća kvadratnih metara, lovište kod Gornje Jelenske te šikaru kod Sandrašice. 
 
 
Todoriću su privremeno oduzeti poslovni udjeli u tvrtki Agrokor Projekti koja nije u sustavu Agrokora te 2733 dionice Agrokora. 
 
Računi i tvrtka iz Nizozemske 
 
Blokirana su mu po tri računa kod Addiko Banke, Zagrebačke banke i Kreditne banke Zagreb. Isto tako, blokirani su mu računi kod banaka koje je imao u inozemstvu, a riječ je banci ABN AMRO iz Nizozemske te 100-postotni udjel u tvrtki Agrokor Investments koja je registrirana u Amsterdamu.
 
 
 
Županijsko državno odvjetništvo sumnjiči Todorića po četiri točke i da je za sebe protupravno pribavio ukupno 1,2 milijarde kuna.  
Četiri glavne točke 
 
 
Tako se sumnjiči da je od 31. siječnja 2012 do 2. siječnja 2013 godine putem neosnovane cesije s društvom Investco d.o.o. stvorio knjigovodstvenu osnovu za zatvaranje njegovih osobnih obveza prema Agrokoru, a što je vezano za kupnju Kulmerovih dvora. 
 
Todorić je tako na Investco prebacio teret povrata osobnih dugova prema Hypo Alpe-Adria-Bank, koja je prethodno imala hipoteku na Kulmerovim sudovima. Todorić je tako ostvario protupravnu imovinsku korist u iznosu od 122.800.000,00 kuna. 
 
 
Isto tako Todorić se tereti da je oštetio Agrokor za 758.599.520 kuna jer je neistinito sačinjene godišnje financijske izvještaje, za potrebe javne objave, prikazivao kao izvještaje koji istinito prikazuju financijske rezultate poslovanja i položaj poduzetnika. DORH za tu točku tereti i ovlaštene revizore revizorskog društva Baker Tilly Discordia. 
 
Četvrta točka vezana je za vrijeme od siječnja 2007. pa do prosinca 2014. Todorić je kao predsjednik Uprave Agrokora, ujedno i predsjednik Uprave inozemnog trgovačkog društva Agrokor AG obavljao novčane uplate u vidu zajmova, što je rezultiralo dugom društva Agrokor AG, Zug prema TD Agrokor d.d koji je  iznosio 43.9 milijuna eura glavnice. Tim poslom Todorić je ostvario protupravnu imovinsku korist u iznosu od 64.526696,90 kuna. 
 

Pročitajte više