Blokiranima iz KBC Osijek ovršene božićnice: "Dugovi se moraju vraćati"

FotoYouTube

BOŽIĆNICE u KBC-u Osijek nisu svima isplaćene jednako. Iako zakon to omogućava, božićnice nisu svima isplaćene na ruke, nego su isplaćene na njihove račune koji su blokirani, te ih je Fina ovršila. Ovisno o ovrsi, postojala je mogućnost isplate na ruke, ali do toga u KBC Osijek nije došlo, jer se dugovi moraju vraćati, makar i preko božićnica.


Kako piše Glas Slavonije, osoba čiji su podaci poznati redakciji glasa je mailom dojavila situaciju o ovakvom načinu isplate:

“Dana 23. prosinca u KBC-u Osijek isplaćena je božićnica djelatnicima. Međutim, nama koji smo blokirani u Fini ona nije isplaćena na način na koji je to učinjeno kao primjerice u MUP-u. Jedan od vodećih ljudi KBC-a Osijek na upit da se nama uplati na zaštićeni račun odgovorio je: 'Ne može, dugovi se moraju vraćati.' Dobio sam informaciju da je MUP poslao dopis da oni koji su blokirani i žele božićnicu na ruke trebaju samo napisati zamolbe do 23. prosinca. I oni su ih dobili na ruke. Zašto se negdje može dobiti na ruke, a u KBC-u Osijek ne. Zar mi blokirani ne trebamo slaviti Božić i kupiti svojoj djeci darove zato što smo 'obilježeni' blokadom Fine”.

Božićnice na ruke

Listu je potvrđeno Ministarstvu unutarnjih poslova kako je božićnica isplaćena na ruke njihovim zaposlenicima koji su blokirani. Osobe kojima je blokirana plaća su imale mogućnost pisanja zamolbe u kojima su tražile da im se božićnica isplati na ruke, i oni su dobili božićnice. Osobe kojima su uz plaću blokirana ostala davanja nisu imali tu opciju.

Sindikat policije Hrvatske naveo je u priopćenju:

“23. prosinca isplaćena je božićnica za 2016. godinu u visini od 1250 kuna svim zaposlenicima u državnim službama. Državne službenike i namještenike koji plaću primaju putem zaštićenog računa obavještavamo da se isplata obavlja na blagajnama računovodstva Ministarstva unutarnjih poslova u sjedištu i policijskim upravama.”

Na situaciju sa isplatama božićnica blokiranima upozorio je i sindikat Preporod, koji je naglasio kako je velik broj blokiranih u prosvjeti, te su zatražili mogućnost isplate novca na račun ustanove kako bi mogli isplatiti božićnice na ruke.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa im je izašlo u susret, te su odobrili takvu isplatu. U njihovom dopisu stoji kako su tražili mišljenja Ministarstava financija i pravosuđa vezano uz mogućnost isplata božićnica u gotovini, kako bi što većem broju zaposlenika omogućili božićnice sukladno propisima.

Vezao uz razliku tretmana osoba kojima je ovrha određena na imovini ili na plaći i drugim stalnim primanjima, poslodavac je dužan božićnicu isplatiti na račun naveden u rješenju o ovrsi. Ako je ovršena samo plaća, moguće je isplatiti božićnicu na ruke što je MZOŠ i naredilo.
 

Pročitajte više