Bloomberg: Rusi su jasno poručili - vrijeme je da Todorić ode

Foto: Goran Stanzl, Jurica Galoić/Pixsell

IVICI TODORIĆU trebala je 41 godina da sagradi carstvo koje čini gotovo šestinu hrvatskog gospodarstva. No, samo dva mjeseca panike na burzama bila su dovoljna da njegov glavni vjerovnik, ruska banka koju vodi dugogodišnji saveznik Vladimira Putina, odluči da je vrijeme za njega da ode, piše Bloomberg.

Priča o uzdrmanom Agrokoru, proizvođaču hrane i maloprodajnom lancu, kojim je Todorić upravljao kao da je obiteljski biznis, klasična je priča o nediscipliniranosti zaduživanja na tržištima u razvoju. To je sad postalo i državno pitanje, s obzirom na to da je najveća banka Kremlja najveći vjerovnik, i da Sberbank sada vlada sudbinom najvećeg poduzeća u zemlji koja je članica Europske unije i NATO-a, navodi se u tekstu objavljenom na Bloombergu.

Agrokor se urušio prilično brzo

Glasan alarm zazvonio je u siječnju, kada je Agrokor objavio da ne može dići kredit pod povoljnim uvjetima, što je izazvalo rasprodaju među vlasnicima obveznica koji su ionako bili sumnjičavi prema Todorićevoj sposobnosti da uspješno vrati 5,7 milijardi eura obveza koje je imao prema investitorima i dobavljačima.

"To se urušilo prilično brzo. Todorić je propustio nekoliko prilika da kompaniji osigura financiranje. Sada Sberbank mora preuzeti kompaniju", izjavio je za Bloomberg Lutz Roehmeyer, menadžer fonda Landesbank Berlin Investment, koji drže Agrokorove obveznice.


Kako bi zaštitio svoje ulaganje vrijedno milijardu eura,  Sberbank je ponudio Todoriću pomoć u otplati dugova prema dobavljačima njegovih supermarketa. Ali sada, nakon što su Agrokorovi problemi postali sve jasniji, Sberbank kao uvjet za bilo kakvo spašavanje traži da se Todorić sruši.

Rusko ne Agrokoru

Planovi banke sa sjedištem u Moskvi izazivaju zabrinutost u Hrvatskoj, koja s Kremljom ima napete odnose zbog glasanja za EU sankcije izazvane Putinovom akcijom u Ukrajini, ali i zbog njihovog odnosa sa Srbijom, koja je Rusijin najbliži saveznik u regiji. Agrokor nije samo najveći poslodavac u zemlji od 4,2 milijuna ljudi, već je ujedno i najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta.

Putinov izaslanik u Zagrebu potvrdio je sumnje investitora koji se boje ruskog uplitanja u Europi, kada je prošlog mjeseca u neobičnom istupu javno upozorio da Agrokor, kojemu su dvije ruske banke, Sberbank i  VTB Bank, najveći vjerovnici, podsjeća Bloomberg.

"Mi smo zainteresirani za pomaganje tvrtkama koje aktivno surađuju", rekao je veleposlanik Anvar Azimov novinarima. "Agrokor nije jedna od tih tvrtki.”

Glavni direktor Sberbanka u utorak je na jednako neobičan način kritizirao ambasadorov istup,  rekavši da su komentari Azimova bili "neprihvatljivi", pogotovo jer su uzrokovali "ozbiljne fluktuacije na tržištu." Herman Gref, inače bivši ministar gospodarstva, pokušao je ublažiti izjavu da će Sberbank "iskoristiti" svoju poziciju najvećeg vjerovnika da bi preuzeli tvrtku, proglasivši ih proizvodima "bolesne" svijesti.

Vlada riskira veći utjecaj Rusa

Hrvatska vlada, piše Bloomberg, vjeruje Grefu, pa podržava napore za spašavanje tvrtke koja ima 7 milijardi dolara godišnjeg prihoda, vojsku dobavljača i 60.000 radnika, čak i uz rizik da time dopušta Sberbanku veći utjecaj na gospodarstvo.

Bloombergovi novinari pišu kako od glasnogovornice Agrokora nisu mogli dobiti izjavu oko budućeg upravljanja tvrtkom i razgovora s vjerovnicima, kao što iz vlade nisu dobili komentar o ulozi ruskih banaka.

Dalje u tekstu navode kako je 66-godišnji Ivica Todorić trgovao cvijećem od 1976. godine, kada je bivši jugoslavenski komunistički režim počeo s uvođenjem tržišne reforme. Iskoristio je sve mogućnosti stvorene hrvatskom neovisnosti 1991. godine, da bi se proširio na hranu i maloprodaju, kupujući sve, od zemlje do kioska, i pretvarajući Agrokor u multinacionalni konglomerat s imovinom u Srbiji i drugim republikama bivše Jugoslavije.

Klan u dvorcu

Čitavo vrijeme Todorić je zadržao Agrokor pod kontrolom obitelji, imenovao je troje svoje odrasle djece i druge bliske osoba na ključne pozicije. On ima svoj dvorac Kulmer, povijesnu građevinu smještenu na obroncima Medvednice, planine iznad Zagreba, koji je dom za cijeli klan.

Todorić je širio svoje korporativno carstvo zadužujući se i odbijajući prodati dio svog 95-postotnog udjela, bez obzira na to što je angažirao Rothschild da pripremi inicijalnu javnu ponudu u 2016. Još jedan geopolitički pomak, ulazak Hrvatske u EU u 2013. godini, pokazao se manje obećavajućim za Agrokor, jer su Konzumovi supermarketi iznenada bili suočeni s povećanom konkurencijom iz većih njemačkih lanaca.

Točka preokreta mogla je biti u 2014. godini, kada je Todorić kupio Mercator, trgovački lanac sa sjedištem u susjednoj Sloveniji, u poslu vrijednom 1,3 milijarde eura. Iskorištavajući mogućnost dinamičnih tržišta kapitala, on je financirao kupnju povećavajući dug, koji je tada uključivao i 485 milijuna eura kredita koji omogućuju da se kamata plaća samo po dospijeću.

Loša oklada oko Mercatora


Taj se ulog sada vraća da ga ugrize. "Akvizicija Mercatora bila je nategnuta", rekao je Andrew Carrie, analitičar Stifel Nicolaus u Londonu.

Mercator nije uspio generirati profit koji je Agrokor očekivao, rekao je Carrie. PIK kredit i  korporativne obveznice snažno su pale. Zajmovi kojima je realiziran sporazum, a čija se cijena kretala iznad 80 centi za euro na početku godine, sada je potonula na 20 centi, podaci su koje je prikupio Bloomberg.

"To je slično bankrotu banke", rekao je Aleksej Gren, analitičar Exotix partnera u Londonu. "Klijenti su zabrinuti da je tvrtka u nevolji pa traže trenutne isplate, što pogoršava problem s likvidnošću."

Sberbank inzistira da se Todorić makne


I dok se nastavlja borba za spas Todorićeva poslovanja, iduća bitka - oko toga kako restrukturirati Agrokorov dug – tek treba započeti.

S obzirom na to da Sberbank inzistira da se Todorić makne, jedan od najbogatijih ljudi u zemlji  možda će morati gledati događanja sa strane. Ali moguć je preokret u krizi koju je on stvorio, barem za Ruse.

"Sudjelovanje Sberbanka u spašavanju Agrokora je win-win situacija za Rusiju i Hrvatsku. Sberbank štiti svoje ulaganje i Rusija gradi utjecaj u zemlji u kojoj nije imala previše veze, dok Hrvatska time može spasiti svoju najveću privatnu tvrtku i poslodavca," zaključio je  Roehmeyer iz Landesbank Berlin.

 

Pročitajte više