Boeing opet odgodio dostavu modela 787



BOEING je opet odgodio dostavu prvih modela novog zrakoplova 787 do kraja prvog kvartala iduće godine, čime je tvrtka već probila originalni rok dostave za dvije godine.

Zadnja odgoda je rezultat problema s dostavom motora, naveo je Boeing u izjavi. U srpnju je tvrtka rekla da će prve dostave vjerojatno, ali ne i sigurno ići ove godine.

Prvi Boeingov kupac, japanski All Nippon Airways, naveo je u priopćenju kako im je žao zbog odgode, posebno zbog uspjeha programa probnih letova, ali su također izrazili povjerenje u to da će Boeing dostaviti vrhunske zrakoplove.

Model 787, poznat i kao Dreamliner, načinjen je od mnogih kompozitnih materijala, zbog čega bi trebao biti lakši i bolje raspolagati gorivom od konkurencije. Unatoč odgodama, to je najbolje prodavani zrakoplov kompanije. 55 različitih kupaca naručilo je 847 modela.

Dreamlineri 787 stoje između 150 i 205 milijuna dolara, ovisno o modelu, ali veliki kupci obično dobiju značajne popuste.

Rolly Royce, koji proizvodi motore za 787, rekao je da odgoda dostave nije rezultat problema s motorima u nedavnom probnom letu.

Pročitajte više