Boeing u Americi čekao polijetanje. Iznenada mu otpao prednji kotač

Ilustracija: EPA

Nosni kotač otpao je s putničkog zrakoplova Boeing 757 Delta Air Linesa dok je zrakoplov proteklog vikenda čekao polijetanje iz međunarodne zračne luke u Atlanti u SAD-u, prema Federalnoj upravi za zrakoplovstvo (FAA). 

Prema preliminarnoj obavijesti FAA, nitko od 184 putnika ili šest članova posade nije ozlijeđen u incidentu koji se dogodio u subotu u zračnoj luci Hartsfield-Jackson. U izvješću se navodi da je zrakoplov zauzeo poziciju i čekao na polijetanje kada se "prednji kotač odvojio i otkotrljao". 

Avioni Boeing 757 imaju dvije gume na prednjem kotaču koje su postavljene jedna do druge i provjeravaju se prije leta. Zrakoplov je trebao letjeti za Bogotu u Kolumbiji, a Delta je naglasila da su putnici premješteni na zamjenski let, piše New York Times.

Šef Boeinga: Ne dižemo u zrak avione u koje nemamo 100% povjerenja

Boeing je odbio komentirati incident i poručio da se pitanja upute avioprijevozniku. FAA je potvrdila da nastavlja istragu incidenta. Američki proizvođač zrakoplova pod pojačanim je nadzorom saveznih regulatora nakon što je komad trupa otpao s leta Alaska Airlinesa usred leta ovog mjeseca, ostavljajući zjapeću rupu u novom mlažnjaku, Boeingu 737 Max 9.

FAA je od tada preporučila zrakoplovnim tvrtkama koje koriste zrakoplove Boeing 737-900ER da izvrše dodatne sigurnosne provjere. Iako 900ER nije dio Boeingove novije Max flote, ima identičan dizajn spornog dijela aviona. 

Jučer je izvršni direktor Boeinga Dave Calhoun kazao da tvrtka neće dopustiti svojim zrakoplovima da lete osim ako nije uvjerena u njihovu sigurnost. "Ne dižemo u zrak avione u koje nemamo 100% povjerenja", rekao je Calhoun novinarima u Washingtonu, gdje se sastao sa zakonodavcima.

Pročitajte više