Bojan Ivošević je sirovina bez samokontrole. HDZ-ovsko podzemlje to odlično koristi

Foto: FaH

SPLITSKI dogradonačelnik Bojan Ivošević opet je iskočio iz tračnica, sišao s uma, pukao kao Željko Glasnović pa se prostački obrušio na Nikolinu Lulić, urednicu gradske rubrike u Slobodnoj Dalmaciji i u telefonskom razgovoru spominjao joj ispijanje krvi. To ne može imati primjeren kontekst. Samo svoga psihijatra imate pravo nazvati i povišenim tonom mu govoriti o želji da nekome pijete krv. On zna što poduzeti u takvom slučaju. Novinari tu ne mogu pomoći.

Ivoševiću ovo nije prvo divljanje

Ivošević je već bio u centru slične afere kad se ispostavilo da je na društvenim mrežama ispisao antižidovski komentar. Nakon oba incidenta posipao se pepelom, sad se ispričao i najavio povlačenje iz javnosti te odlazak na nekakav preodgoj, dresuru ili, kako se to aktualnom terminologijom veli, unaprjeđivanje komunikacijskih vještina, što bi značilo da je sam ili uz nečiju pomoć shvatio da mu razum često fatalno strada u srazu s testosteronom. Istodobno, ostat će dogradonačelnik, što opet znači da bi do daljnjeg trebao raditi kao političar, a šutjeti kao kartuzijanac.

Samo, to su privremena rješenja. Za njega nije moć, pomiješana s manjkom samokontrole može imati fatalne posljedice. Jedna od njih je razgovor s urednicom koja nije zaslužila da joj bahata sirovina govori o želji ili namjeri da pije krv.

Sve je u toj Ivoševićevoj gesti pogrešno: prvo, ako ga je iznervirao tekst na portalu lokalnog dnevnog lista, trebao je sročiti demanti i poslati ga redakciji ili već odabrati način istupa. Danas barem svatko, pa i splitski dogradonačelnik, ima dovoljno alata za kanaliziranje misli prema javnosti.

Drugo, ovo mu nije prvi ispad prema novinarima, samo što je ranije posljedicama lošeg odgoja uglavnom zamarao one koje poznaje. Nisu ga prijavljivali, što mu očito nije pomoglo.

Tekst koji je poslužio kao formalni povod njegovu najnovijem ispadu objavljen je u nedjelju popodne pod naslovom: "Puljak i Ivošević u akciji ilegalnog pošumljavanja i širenja neistina: iz Grada tvrde da je ovo prvo stablo posađeno u 30 godina, a Bojanova stara FB stranica ih demantira." 

Dogradonačelnika je razbjesnio tekst o sadnji stabla

Autor ili autorica pod inicijalima M. P. zapravo demantira informaciju objavljenu na službenoj Facebook stranici Grada Splita da su Puljak i Ivošević prošle nedjelje zasadili prvo stablo na Marjanu poslije 30 godina te podsjeća kako je prije samo dvije godine na stranici Dnevna doza splitskog nereda misteriozna Zelena gerila objavila da na Marjanu sadi česminu i čemprese.

Kad su iz javne ustanove za upravljanje Marjanom ustvrdili da na toj lokaciji nije dopušteno pošumljavanje, anonimni zeleni gerilci su uzvratili: "Pozdrav od Zelene gerile, vi i dalje pizdite, a mi ćemo i dalje sadit. Ako volite Marjan umisto da nas osuđujete i tražite, isključite jebena građevinska područja iz park-šume Marjan."

To se, podsjeća nas M. P., događalo na Novu godinu 2020. na stranici Dnevna doza splitskog nereda čiji je glasnogovornik bio upravo Ivošević, tada samo aktivist. Nema racionalnog objašnjenja zašto je neveliki tekst na portalu lokalnog dnevnika toliko uzrujao dogradonačelnika da je u nedjelju popodne nazvao urednicu i započeo razgovor koji će taj isti dnevnik tek tri dana kasnije nazvati prijetećim.

Srđan Marinić, Ivoševićev politički partner, svjedočio je razgovoru. Ne podržava Ivoševićev način komunikacije, ali negira da je dogradonačelnik prijetio urednici.

Marinić: Ivošević nije uputio prijetnju novinarki

"To je bila nedjelja popodne, mi smo u 6 imali sastanak u uredu dogradonačelnika, bilo nas je četvero i Bojan peti. Još su bili Karlo Siminiati Čupić, odvjetnik, on je u Upravnom vijeću Javne ustanove park-šuma Marjan, Igor Rudan, koji je također u Upravnom vijeću, i naš prijatelj Pero Ugarković. Našli smo se u vezi Marjana. Bojan je nekoga zvao na telefon, pitao je tko je urednik gradske, ja sam rekao Nikolina, ja još nisam znao koji je povod da on nekog zove", govori Marinić. 

"Onda sam shvatio da je povod taj članak u kojem je napisano da je gradonačelnik ilegalno sadio na Marjanu. Taj netko koga je zvao Bojan nije znao tko je M. P. Onda je Bojan pitao mene znam li tko je M. P. Rekao sam da ne znam. I onda je on zvao Nikolinu, pitao je tko je M. P. Koliko sam shvatio, ni ona nije znala", prepričava Marinić.

Ivošević je, prema njegovim riječima, urednici rekao da pišu neistine, "radi se jedna pozitivna stvar, sade se stabla, a vi pišete da se ilegalno sade. I tu je krenula ta priča: 'Vi ste plaćenici, radite po nalogu HDZ-a, je li to zato što vam nismo platili vaš reket.' A bio je članak o ocu mu, pa o Židovskoj zajednici, u nekoliko navrata zvali su predsjednicu Židovske zajednice da kaže nešto protiv njega. I sad ova lijepa priča, prva organiziranja sadnja i sad to treba prikazati kao nešto ilegalno. I tu je on doslovno pukao: 'Vi ste plaćenici, vi ste plaćenici HDZ-a.' U tom razgovoru koji je trajao petnaestak minuta sigurno je deset puta rekao: 'Ne govorim to vama osobno, govorim generalno, ne možete tako raditi, to nije novinarstvo, to je plaćeničko novinarstvo, to što vi radite nema veze s novinarstvom, pišete neistine, ne želite niti znati istinu.'

To čak nije bilo ni deranje, povišeni tonovi, tako inače Bojan govori. Da ne ispadne da ga branim, zamjeram mu što je uopće zvao. Uglavnom, u tom razgovoru Bojan je rekao: 'U oca mi se dirate, zašto mi se u familiju dirate, pišete mi o ocu, mogli ste ga nazvati prije, to nije u redu, nemojte se dirati u familiju, napit ću se krvi onima koji mi se diraju u familiju.' Nije uopće njoj bilo upućeno. Eto, to je cila priča", kaže Marinić.

Lulić nam se, nažalost, nije javila, a Ivoševića nismo ni zvali kad se već obećao povući u sebe.

Splitske novine nudile Puljku poslovnu suradnju. Odbio ih je

Interesantan je detalj o plaćanju reketa. Nazvali smo gradonačelnika Puljka, a on nam je rekao da je početkom godine primio izaslanstvo splitskog dnevnog lista:

"Povod je bila suradnja na nekim temama. Ponudili su mi brošuru s popisom tema koje bi oni obrađivali kroz tekstove i eventualno kroz okrugle stolove. Rekli su da za svaku od tema treba napraviti i promidžbu, a onda bi zatražili od Grada da pomogne financijski. Tražili su tridesetak tisuća kuna po promidžbi, a u planu je bilo napraviti desetak tema. Znači, od Grada Splita tražili su oko 300 tisuća kuna za promidžbu tema koje bi obrađivali kroz tekstove i okrugle stolove", veli Puljak.

Uprava istih dnevnih novina lani je Gradu Splitu ponudila suradnju u suorganizaciji konferencija o raznim društvenim temama. Samo za jednu su tražili 50 tisuća kuna. 

"Nama je bilo u redu da sudjelujemo u tome, ali ne i da to financiramo. Smatramo da mediji svoj sadržaj kojeg kreiraju moraju financirati kroz druge načine, a ne kroz javni novac", poručio je Puljak.

O ovome smo zatražili izjavu vodećih ljudi Slobodne Dalmacije. Stigne li, objavit ćemo je.

Prije dvadesetak dana novinaru Slobodne prijetio je HDZ-ovac. O tome se šuti

Priča o specifičnim poslovnim modelima suradnje splitskog dnevnog lista s lokalnim vlastima nije relativizacija Ivoševićeve krvožednosti, nego pravdoljubive geste lokalnih novina. Prije dvadesetak dana Vinko Zulim, saborski zastupnik vladajućeg HDZ-a, prijetio je Vinku Vukoviću, novinaru istog dnevnika. Uz to, nazvao ga je "udbaškim smećem".

Vuković je prijetnje prijavio policiji, no ta je "epizoda" u splitskoj političkoj i medijskoj javnosti zaslužila bitno manju pažnju od vremenske prognoze. Nad njom se nisu brusili profesionalni principi niti se zaklinjalo u svetu novinarsku neovisnost i nesalomljivost. Ništa. Samo informacija u okviru uz jedan tekst.

Ivošević je istodobno i najslabiji i vitalni organ u Puljkovu političkom organizmu. Gradonačelniku s profesorskim gardom osigurava uličarski autoritet, on je taj koji "nešto radi" i to ono "nešto" što opaža oko prosječnog stanovnika.

Inzistira na komunalnom redu, s podoficirskom krutošću uklanja bespravne metastaze po gradu. Istodobno, njegova impulzivnost, osnažena političkom moći, pri svakom izlijevanju iz korita stvara prilične probleme. S njim Puljak može stalno računati na korist, ali i na štetu. Bez njega nema što računati.

Završimo ovaj tekst o teškoj političkoj temi s malo humora. Ivoševićevo divljanje osudili su, uz ostale, HDZ i Kerumov HGS. Da je Split sredina s više samopoštovanja, unuci HDZ-ovaca s nelagodom bi govorili o bakama i djedovima. No, eto, zbilja je drukčija, komičnija: u njoj osječki gugl trenslejt doktor Vice Mihanović proziva Ivoševića u ime "pristojnog i pitomog Splita".

Sad čekamo oglašavanje dr. Mihanovića, neformalnog lidera pristojnog i pitomog Splita, o Zulimovoj prijetnji.

Prostačka elita i mediji skloni kurvanju

A HGS? Njihov Utemeljitelj i Voljeni Vođa afirmirao je psovku i prijetnju kao nematerijalnu nekulturnu baštinu. Javno, jasno i glasno psovao je prijetio i vrijeđao, posvuda, s povodom i bez, u Splitu i izvan Splita, na protokolarnim događajima i veselicama, danju i noću, po kiši i suncu, u zatvorenom i na cesti.

Želi li biti dosljedan, umjesto friške porcije zgražanja, HGS bi Ivoševiću trebao ponuditi počasnu iskaznicu i pozivnice za zabave u Kerumovu Pršutu s probranim primjercima lokalne elite i sucima, pa da se svi zajedno ispsuju koliko im srcu drago.

Na koncu, kad podvučete crtu, imate prostačku političku elitu, bezobraznu i bezobzirnu alternativu, medije sklone kurvanju i novinare na koje se iskaljuje tko stigne.

Dovoljno.

Previše.

Pročitajte više