´Bombaš s cipelama´ dobio doživotni zatvor

RICHARD REID, sljedbenik al Qaede poznat kao ´bombaš s cipelama´, osuđen je u četvrtak u Bostonu na doživotni zatvor zbog pokušaja da digne u zrak zrakoplov na prekoatlantskom letu eksplozivom skrivenim u cipelama.

Let 63 tvrtke American Airlines od Pariza prema Miamiju skrenut je u Boston 22. prosinca 2001. nakon što je Reid pokušao zapaliti upaljač kako bi aktivirao eksploziv skriven u cipelama. Reida su konačno svladali putnici i držali ga svezanog ostatak leta.

´Mi se ne bojimo bilo koga od vaših terorista...Mi smo Amerikanci. Prošli smo i ranije kroz vatru´, rekao je američki okružni sudac William Young koji ga je osudio.

Reid, 29-godišnji Britanac je povikao ´Sudit će vam Allah!´ prije nego su ga s lisicama na rukama odvukli iz sudnice.

Prema nalazima FBI-ja Reid je u cipelama imao plastični eksploziv poznat kao triaceton triperoksid, ili TATP u količini dovoljnoj da napravi rupu u trupu zrakoplova i ubije svih 197 ljudi u njemu.

Obavještajni podaci pokazali su da je Reid bio u vezi s čelnikom za vojne operacije terorističke skupine al Qaeda Khalidom Shaikhom Mohammedom, koji je sam priznao da je planirao napade na Sjedinjene Države 11. rujna. Među njegovim zadacima su bila i izviđačka putovanja u Izrael i Egipat gdje je tražio mjesta pogodna za terorističke napade.

Reid je izjavio da je kriv za pokušaj razaranja zrakoplova American Airlinesa.

Osuda je došla nakon pokušaja Reidovih branitelja u srijedu da postignu odgodu dok ne dobiju na uvid tajne informacije kojima su američke vlasti teretile Reida, ali je sudac Young koji je osudio Reida odbacio taj zahtjev.

Njegovi su odvjetnici također sudu pokušali objasniti da je Reid pokušao razoriti zrakoplov jer je vjerovao da je to jedini način da se spriječi uništenje islama. Prema njihovom spisu podnesenom sudu on je prešao na islam dok je u britanskom zatvoru služio kaznu nakon života provedenog u nasilju i drogi.

´Islam je spasio moj život´, rekao je Reid svojim odvjetnicima. ´On je bio pod udarom Zapada. Morao sam učiniti što sam mogao´.

Reid će kaznu vjerojatno služiti u američkom saveznom zatvoru u Florenceu u Coloradu.

Pročitajte više