Bontek i Pavić pobjednice Međunarodnog natjecanja Ferdo Livadić

NAKON održanih koncerata 10 natjecatelja, na 5. Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika za nagradu Ferdo Livadić, u sklopu 33. Samoborske glazbene jeseni, stručno prosudbeno povjerenstvo donijelo je odluku da nagradu Ferdo Livadić za ukupni nastup dodijeli violinistici Dunji Bontek, a nagradu Grada Samobora za najbolje izvedeno djelo domaćeg autora pijanistici Jeleni Pavić.

Dunji Bontek pripala je i novčana nagrada u iznosu 15.000 kuna. Također, laureatkinji je pripala statua Samoborske glazbene jeseni, rad akademske kiparice Mirte Čakanić, pravo da sljedeće godine nastupi na 34. Samoborskoj glazbenoj jeseni sa samostalnim koncertom, da na Večeri pobjednika izvede skladbu koju će za tu prigodu skladati Olja Jelaska, pravo na koncert s ansamblom Cantus u Ciklusu "Cantus ansambl & Lisinski" u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, kao i koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Jeleni Pavić pripala je nagrada Grada Samoboru u iznosu 10.000 kuna, koju joj je uručio gradonačelnik Grada Samobora Antun Dubravko Filipec, statua Samoborske glazbene jeseni te pravo nastupa na cjelovečernjem koncertu na sljedećoj Samoborskoj glazbenoj jeseni. 

Stručno povjerenstvo radilo je u sastavu Željko Brkanović (predsjednik HDS-a), Krešimir Seletković (skladatelj), Branimir Pofuk (glazbeni publicist), Zlatko Madžar (glazbeni publicist) i Goran Merčep (umjetnički ravnatelj SGJ). Odluke je donijelo većinom glasova, a na večeri pobjednika pročitao ih je član povjerenstva Željko Madžar. On je istaknuo da je ovdje riječ o jedinstvenom natjecanju u kojem mladi glazbenici imaju prigodu potpuno slobodno iskazati svoje umjetničke sklonosti i ukus u recitalu u trajanju do 45 minuta. Jedini obvezni element koji propozicije natjecanje zahtijevaju je uvrštenje skladbe hrvatskog autora. Istaknuo je i da je u posljednjih pet godina postignut napredak u svim elementima, čestitajući svim natjecateljima. Ove godine to su, uz pobjednice, bili Martina Sačer, Mak Grgić, Aleksandar Jakopanec, Ante Krpan, Marija Esih, Iva Stilinović, Željka Caparin i Fran Petrač.

Na večeri pobjednika u Franjevačkoj crkvi u Samoboru 2. listopada izvedena je praizvedba skladbe Krešimira Seletkovića specijalno pisana za prošlogodišnju pobjednicu natjecanja Ferdo Livadić violončelisticu Petru Kušan. Uz nju, skladbu su izveli Danijel  Detoni na glasoviru i Hrvatski komorni orkestar pod ravnanjem Berislava Šipuša, a izvedbu publika nagradila dugotrajnim pljeskom. Izdano je i posebno notno izdanje Seletkovićeva Koncerta za violončelo, klavir i gudački orkestar.

Nakon dodjele nagrada Dunja Bontek izjavila je kako se osjeća super i da je jako iznenađena. "Ovo je odličan osjećaj, baš sam sretna, bilo mi je lijepo svirati i sviđa mi se kako je natjecanje napravljeno", prve su riječi ukupne pobjednice natjecanja Dunje Bontek. Jelena Pavić rekla je da je jako sretna i ponosna što je dobila nagradu. Samoborska glazbena jesen nastavlja se sutra Ciklusom Maestro i koncertom Ivane Bilić na marimbi, uz pratnju pijanistice Vanje Kuljerić.

I.M.
Foto: SGJ

Pročitajte više