Boras dobio prijavu studentice o zlostavljanju. Optuženog profesora odlučio nagraditi

Foto: Pixsell

REKTOR Damir Boras znao je za barem jednu optužbu za seksualno uznemiravanje na Sveučilištu u Zagrebu u tijeku svog šestogodišnjeg mandata. 

Kako piše Telegram, Boras je službeno zaprimio potpisani dokument u kojem nekadašnja studentica opisuje što joj je, prema njezinim tvrdnjama, učinio profesor s Filozofskog fakulteta. U izjavi stoji da ju je profesor kontinuirano seksualno uznemiravao. Opisuje i da ju je "povukao sa svog radnog stola i nasilno poljubio". 

Boras dobio izjavu studentice o zlostavljanju sa svim detaljima

U dopisu koji je stigao na službenu adresu rektora Borasa navedeni su identiteti profesora i nekadašnje studentice koja ga je optužila. Profesor nije sankcioniran, nego je ubrzo nagrađen, piše Telegram, i to na direktnu inicijativu rektora Borasa.

Riječ je o profesoru s Filozofskog fakulteta koji je umirovljen, a koji je kasnije dobio i počasno zvanje professor emeritus, i to sve u Borasovom mandatu. Riječ je o počasnoj tituli koju od sveučilišta nakon umirovljenja posebno dobivaju profesori. U pravilu je predlažu fakulteti za svoje profesore, no može je predložiti i rektor osobno.

Odsjek odbio profesora predložiti za počasnu titulu, a onda se za njega osobno založio rektor Boras

Odsjek s kojeg je taj profesor krenuo u razmatranje o dodjeli počasne titule, to je odmah odbio kad je doznao za profesorovo "nemoralno ponašanje u prošlosti", odnosno o izjavi u kojoj studentica opisuje seksualno zlostavljanje.

Umirovljeni profesor se potom, kad je doznao da je odbijen od strane odsjeka, obratio izravno rektoru Borasu. Žalio se da su mu teško povrijeđena prava u postupku izbora u počasno zvanje. Rektor je više mjeseci kontaktirao s fakultetom, tražio očitovanja, audiozapis i transkript sastanka odsjeka. 

Boras je u finalnom dopisu, piše Telegram, od fakulteta tražio tonski zapis sjednice na kojoj nije razmotren prijedlog za počasnu titulu profesora. Uz to, tražio je i dostavu "pisane deponirane izjave" koja se odnosi na "nemoralno ponašanje u prošlosti" umirovljenog profesora. 

Nekoliko dana kasnije fakultet je na rektorov zahtjev poslao obrazloženje zašto mu ne mogu dostaviti tonski zapis sjednice, pozvavši se na mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka. No uz pristanak nekadašnje studentice umirovljenog profesora, fakultet rektoru ipak šalje i njenu potpisanu izjavu o seksualnom uznemiravanju.

Pet mjeseci kasnije Boras "sredio" umirovljenom profesoru počasnu titulu. Iako je umirovljen, i dalje radi na fakultetu

Rektor je službeno primio taj dopis, a točno pet mjeseci kasnije, unatoč tome što je bio upoznat sa svime oko optužbe za seksualno uznemiravanje, predlaže Senatu Sveučilišta da se umirovljenog profesora nagradi počasnom titulom. Senat većinom to prihvaća i pokreće proceduru. 

Isti taj umirovljeni profesor danas ima savjetodavnu ulogu na Sveučilištu i može sudjelovati u izvođenju dijela nastave. Isto tako, za to je i plaćen, i to iz proračuna Rektorata Sveučilišta. Telegram piše da on ne sudjeluje u izvođenju dijela nastave na faksu, ali mentorira neke doktorande. Za to mjesečno prima oko 2000 kuna neto. 

Vrijedi podsjetiti da je Boras nedavno "oštro osudio sve oblike zlostavljanja" tek dva tjedna nakon što opetovano u javnost izlazi sve više priča o seksualnom zlostavljanju. 

"Sveučilište u Zagrebu jest i bit će mjesto nulte tolerancije za svaki oblik zlostavljanja. Uprava Sveučilišta oštro osuđuje sve oblike zlostavljanja te snažno podupire i štiti sve koji su spremni deklarirati doživljenu traumu", rekao je Boras pa je u srijedu za N1 kazao da "uprava Sveučilišta štiti sve osobe koje osjećaju traumu u vezi s tim događajima".

"Vrijeme da se riješimo svih tih devijacija, zlostavljanja, ne samo seksualnog", dodao je i najavio formiranje stručnog sveučilišnog povjerenstva koje će pratiti rad fakulteta oko aktualnih prijava uznemiravanja i zlostavljanja.

Pročitajte više