Borba protiv Horvatinčića: Aktivisti Varšavsku mogu okupirati za manje od sat vremena

NAKON jučerašnjeg blokiranja Varšavske ulice zbog građevinskih radova na iskopu ulazno-izlazne rampe za privatnu garažu trgovačkog centra Hoto grupe, aktivisti Zelene akcije i udruge Pravo na grad najavili su za Index svoje daljnje akcije koje će poduzeti kako bi se spriječio Tomislav Horvatinčić.

Teodor Celakovski nam je rekao kako se sprema šire okupljanje udruga i građana. "Sada još ne možemo o tome detaljno govoriti, ali krećemo u šire okupljanje udruga i građana, a nisu isključeni niti masovniji prosvjedi", rekao je za Index Teodor Celakovski te dodao kako o detaljima dogovora još ne može govoriti.

> Video - Aktivisti blokirali Horvatinčića: Ne damo rušiti na Cvjetnom trgu!

Aktivisti su jučer uspjeli u svojem naumu zaustavljanja gradnje, no pitanje je koliko dugo će izdržati u tome. "Nadziremo Varšavsku te se možemo okupiti u roku od sat vremena", kazao je Celakovski te time otkrio da su jučer najavljena dežurstva uspostavljena te će Horvatinčićeva gradnja teško krenuti.

Uz samo blokiranje Varšavske ulice, koje se jučer odvijalo i uz penjanje po drveću te zatvaranje u kaveze, aktivisti Zelene akcije i udruge Pravo na grad najavljuju i akcije pred državnim institucijama. "Radit ćemo prosvjede i ispred još nekih institucija", rekao je Celakovski. Jučer je najavljeno kako će ustrajati u akcijama sve dok se ne odustane od gradnje, a najavili su i "radikalni građanski neposluh" ako Zagreb ne pristane na njihove zahtjeve.

Horvatinčiću nije ništa sporno

U službenom jučerašnjem pripćenju Hoto grupe stoajalo je da je Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Grada Zagreba izdao 30. srpnja 2009. godine Potvrdu glavnog projekta za rekonstrukciju dijela Varšavske ulice - izgradnju ulazno - izlazne rampe, izgradnju energetskog kanala i izgradnju nove podzemne transformatorske stanice.

"Gradski ured Grada Zagreba donio je dana 21. siječnja 2010. godine kojim se odobrava zauzimanje dijela javne prometne površine u Varšavskoj ulici u svrhu izvođenja građevinskih radova. Postupajući prema donijetom Rješenju, radnici društva TEHNIKA d.d. započeli su s pripremnim radnjama podizanja zaštitne ograde u Varšavskoj ulici. Nakon zaprimanja informacije o izjavljivanju žalbe protiv navedenog Rješenja, radovi su zaustavljeni do odluke nadležnog tijela o podnijetoj žalbi", stoji u priopćenju.

"U realizaciji donijetog Zaključka Grada Zagreba o utvrđenju javnog interesa cjelokupnog projekta, HOTO GRUPA d.o.o. u ovom dijelu sudjeluje kao osiguravatelj financijskih sredstava radi plaćanja izvođača radova, uz već ranije ugovoreno financiranje cjelokupne projektne dokumentacije, izgradnje građevinskog dijela energetskog kanala nove podzemne transformatorske stanice, kao i financiranje zamjene i obnove postojećih plinskih instalacija u Varšavskoj ulici", pisalo je u jučerašnjem priopćenju.

Pročitajte više