Borba za Teslino naslijeđe: Znanstvenici ne daju da se uništi laboratorij na Long Islandu

NIKOLA TESLA nesumnjivo je jedan od najvećih izumitelja i umova u čitavoj povijesti čovječanstva, no od njegovog neshvaćenog i, u njegovo vrijeme, premalo cijenjenog genija, još dan danas ostali su ostaci, možda i najsmjelijeg projekta otkako je ljudskog roda - globalnog sistema divovskih tornjeva pomoću kojih bi čitav svijet imao besplatnu električnu energiju.

Daleke 1901. godine, Tesla je započeo svoj najveći projekt, kojeg je nažalost samo on u potpunosti i razumio i za koji su gotovo svi tada tvrdili da je presmion, čak i za ekscentrika poput njega. Tesla je do 1903. godine u ruralnom dijelu Long Islanda sagradio toranj visine 18 katova, s ogromnom bakrenom kuglom na vrhu, a on je trebao biti samo prvi u nizu njemu identičnih tornjeva, koji bi se sagradili na globalnoj razini.

Propast zbog novca i manjka vizije investitora

Jedne ljetne noći, iz njega se čuo niskofrekventni šum a iz bakrene kugle na vrhu višestruke munje sijevale su prema nebu, koje je The New York Sun opisao kao da "polijetale prema tami, kao da ih je neka mistična sila navodila".

Projekt nije propao zbog krivih kalkulacija, iako neki tvrde da je i to bio dio propasti projekta, ili zbog tehničkih problema, jer iako je bio smatran ekscentrikom, Tesla je razmišljao daleko ispred svih te je vrlo dobro znao što radi. Ne, Teslina najveća vizija i san da podari svijet besplatnom energijom okončali su nedostatak novca te nedostatak vizije ili zainteresiranosti kod njegovih investitora, poput J.P. Morgana.

Znanstvenici jedini žele očuvati Teslinu baštinu

Komad zemlje na kojem se nalaze ruševine Teslinog tornja, zove se Wardenclyffe i trenutno se vodi velika borba oko prenamjene tog zemljišta između grupe znanstvenika s Long Islanda i vlasnika zemljišta, korporacije Agfa. Znanstvenici od tog posljednjeg testamenta Teslinoj viziji budućnosti, kao i njegovog jedinog preživjelog radnog laboratorija, žele napraviti Teslin muzej i edukacijski centar, a nadaju se kako će im Warednclyffe na kraju biti i doniran u tu svrhu.

Agfa, s druge strane, ima druge planove i želi zemljište prodati za vrijednost od 1.6 milijuna dolara i navodi kako ga može i urediti, misleći pritom na potpuno rušenje preostalog objekta, koji je sad zapravo ciglena zgrada, bez tornja, ogoljena i napuštena i iz koje je pokradena velika količina bakrenih električnih instalacija.

"On je ikona"

Objekt je projektirao Teslin prijatelj Stanford White, proslavljeni arhitekt iz tog vremena, a Marc J. Seifer, autor knjige "Wizard, a Tesla's biography", ističe kako je od iznimne važnosti zaštititi taj objekt. "On je ikona. On je predstavljao smjer kojim je čovjek zapravo trebao poći, poštivanjem prirode i istovremenim korištenjem visoke tehnologije kako bi se iskoristila njezina golema i nepresušna energija", kazao je Seifer.

"Uništenje tog objekta bila bi strašna pogreška za SAD i ostatak svijeta. To je komad povijesti", kazao je dr. Ljubo Vujović, predsjednik Memorijalnog društva Tesla iz New Yorka.

Štovatelji Teslinih postignuća i njegovog genija, zakleli su se kako će to zemljište dobiti na jedan ili drugi način, jer žele sačuvati simbol Teslinih postignuća i vratiti mu sasvim zaslužen ugled arhitekta modernog ljudskog doba. nadajmo se da će u tom i uspjeti.

B.V.
Foto: NY Times

Pročitajte više