Brexit

Boris Johnson izgubio većinu u parlamentu

Foto: EPA

KONZERVATIVNI britanski zastupnik Philip Lee prebjegao je u redove oporbenih Liberalnih demokrata uoči obračuna u parlamentu između konzervativne vlade Borisa Johnsona i pobunjenih konzervativaca. Oni se, zajedno s oporbom, protive Brexitu bez dogovora. 

Lee je sjeo među redove oporbe dok se Johnson obraćao parlamentu, uz ovacije od strane oporbenih zastupnika, javlja BBC.

Njegovo napuštanje vladajuće stranke mogao bi imati dramatične posljedice jer su vladajući i dosad imali većinu od samo jednog zastupnika.

Odmetnuti zastupnik razočaran nacionalizmom i populizmom među vladajućima

Lee je rekao da vlada "pokušava realizirati štetni Brexit na neprincipijelni način", pri čemu riskira živote i prihode ljudi.

U pismu koje je uputio premijeru napisao je da su podjele i sukobi oko Brexita "nažalost pretvorili nekad veliku stranku u nešto što više nalikuje na usku frakciju u kojoj se nečiji konzervativizam mjeri time koliko bezobzirno netko želi napustiti Europsku uniju". 

"Možda je još veće razočaranje da je postao inficiran dvostrukom zarazom engleskog nacionalizma i populizma", dodao je Lee.

Dodao je da su Liberalni demokrati, koji podržavaju novi referendum o Brexitu i žele da Velika Britanija ostane u EU, najbolje pozicionirani da "zaliječe podjele" i "nadiđu izazove s kojima se suočavamo kao društvo". 

Za to vrijeme izvan parlamenta se odvijao prosvjed protiv Johnsonovog plana o Brexitu do 31. listopada pod svaku cijenu. 

Johnson: Odgoda znači podići bijelu zastavu, neću to napraviti

Johnson je pak, u govoru pred parlamentom, rekao zastupnicima da i dalje želi ispregovarani Brexit, uvjeravajući ih da i dalje postoji "stvaran zamah" u pregovorima s Bruxellesom. 

No isto tako je poručio da bi planovi pobunjenih konzervativaca za blokiranje Brexita bez dogovora, koji vlada zahtijeva u slučaju da se ne postigne novi dogovor,"uništili svaku šansu pregovaranja novog dogovora". Naime, Johnson smatra da je prijetnja Brexitom bez dogovora nužna kako bi se Europsku uniju prisililo na ustupke. 

Johnson tvrdi da bi u tom slučaju morao ići u Bruxelles moliti za "još jednu besmislenu odgodu" i da nikad to ne bi napravio. "To je zakon o predaji Jeremyja Corbyna. To znači podići bijelu zastavu", rekao je, referirajući se na predsjednika Laburističke stranke i vođu oporbe.

Johnson je prethodno već optužio pobunjenike unutar vladajuće stranke kao "kolaboracioniste" EU-a koji podrivaju vladine pregovore. 

Corbyn mu je pak danas u parlamentu odgovorio da "razmisli o jeziku koji koristi" za opis prijedloga zakona svojih protivnika i da "Velika Britanija nije u ratu s Europom". Upravo suprotno, Brexit bez dogovora bi značio "predaju" poslova, radničkih standarda i socijalne zaštite. 

"Njegova vlada je bez mandata, bez morala i, od danas, bez većine", poentirao je Corbyn.

 

Pročitajte više