Boris Johnson je klasa optimist, misli da će UK ostati u jedinstvenom tržištu zbog - prošeka

Foto: FAH

PRISTUP britanskog ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona pregovorima o uvjetima Brexita postao je predmet ismijavanja njegovih europskih kolega.

Talijanski ministar vanjskih poslova Carlo Calenda prepričao je u utorak za Bloomberg svoj razgovor s Johnsonom, inače bivšim gradonačelnikom Londona i političarem koji je uz Nigela Faragea bio najbitniji zagovornik Brexita:

"Praktički je rekao: 'Ne želim slobodno kretanje ljudi ali želim jedinstveno tržište.' Ja sam mu odgovorio: 'Nema šanse'. On mi na to rekako: "Prodavat ćete manje prošeka.' Ja sam rekao: 'Ok, a vi ćete prodavati manje ribe i krumpirića, ali mi ćemo prodavati manje prošeka jednoj zemlji, a vi ćete prodavati manje u 27 zemalja.' Postavljanje stvari na ovaj način pomalo je uvredljivo."

 Calenda nije štedio ni ostatak nove britanske vlade, konstatirajući kako je zahtjev za daljnjim pristupom jedinstvenom tržištu neuskladiv s ograničenjem slobodnom kretanju ljudi:

"Netko nam treba reći nešto, i to treba biti nešto što ima smisla. Ne možete reći da je suvislo reći da želite pristup jedinstvenom tržištu ali ne i slobodnu cirkulaciju ljudi. Očito je da to nema nikakvog smisla. Tu vlada popriličan kaos i uopće ne razumijemo koja je njihova pozicija. Sve to postaje interna britanska debata, što nije u redu. Britanska vlada treba sjesti, staviti karte na stol i pregovarati."

Ubrzo je uslijedio i drugi napad na Johnsona. Jeroen Dijsselbloem bio je oštar u svom komentaru za BBC:

"Mislim da on nudi Britancima opcije koje jednostavno nisu dostupne. Na primjer kad kaže da mogu ostati unutar internog tržišta, ali izvan carinske unije, to je nemoguće, to ne postoji. Suprotno od toga postoji. Imamo carinsku uniju s Turskom, ali Turska nije dio internog tržišta. On (Johnson) govori stvari koje su intelektualno nemoguće i politički nedostupne, tako da mislim da ne nudi Britancima poštenu procjenu onoga što je dostupno i ostvarivo u ovim pregovorima."

Dijsselbloem je zaključio: "Bilo bi u najboljem interesu moje zemlje, Velike Britanije i Europe kad bi Britanci ostali u EU, ali mislim da se to neće dogoditi. Sljedeća najbolja opcija koja je dostupna je da imamo najbolji mogući sporazum, ali UK će ostati van jedinstvenog tržišta i bit će nekih poteškoća."

 U međuvremenu, britanska premijerka Theresa May još uvijek nije razjasnila svoj plan za Brexit, osim što je naglasila da želi ograničenje imigracije i što je više moguće slobodne trgovine za britanske tvrtke, javlja Guardian.

Iako je May već najavila da planira potpisati članak 50 Lisabonskog ugovora o razdruživanju do ožujka sljedeće godine, sve je jača zabrinutost da je taj rok previše ambiciozan. Bilješka koja je nedavno procurila sugerira da vlada uopće nema konkretan plan i da će joj za provedbu Brexita trebati dodatnih 30 tisuća činovnika.

 

 

Pročitajte više