Boris Johnson želi poništiti dijelove sporazuma o Brexitu, zgrozio je i konzervativce

Foto: EPA

BRITANSKA vlada na čelu s Borisom Johnsonom u srijedu predstavlja zakon kojim će se poništiti dijelovi sporazuma o povlačenju iz EU unatoč kritikama političara da time krši međunarodne obveze.

Britanski zakon o unutarnjem tržištu uključuje "ograničene i razumne korake za pojašnjenje" odredbe o različitim carinskim pravilima nakon Brexita u Sjevernoj Irskoj od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva. 

"Ovaj će zakon zaštititi naše visoko integrirano tržište i jamčiti tvrtkama da nastave neometano trgovati u svim dijelovima Velike Britanije nakon završetka prijelaznog razdoblja i kad zakoni EU prestanu biti na snazi", rekao je tajnik Alok Sharma prije predstavljanja zakona parlamentu.

Zakon je bacio sjenu na ovotjedne trgovinske pregovore Britanije i EU.

"Kako ćemo moći prozivati Kinu ili Rusiju ako nastavimo ovim putem?" 

Premijer Boris Johnson rekao je da će Britanija napustiti pregovore ako se sporazum ne postigne do sredine listopada, tvrdeći da će i Brexit bez sporazuma biti "dobar ishod" za Britaniju. 

Mnogi kritičari, uključujući bivšu premijerku Theresu May i druge ugledne konzervativne zastupnike, strahuju da bi Britanija mogla izgubiti povjerenje međunarodnih partnera. 

"Kako ćemo moći pogledati u oči Kini i prozivati je zbog kršenja međunarodnih obveza o pitanju Hong Konga, Rusiji zbog balističkih projektila ili Iranu zbog nuklearnog sporazuma, ako nastavimo ovim putem", rekao je konzervativni zastupnik Tobias ElLwood u srijedu za BBC.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je da zakon predstavlja "frontalni napad na devoluciju". 

Pročitajte više