Boris Tadić: Mesićevo pomilovanje ratnog zločinca je anticivilizacijska odluka

 

TIHI rat između srpskog predsjednika Borisa Tadića i odlazećeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića nastavlja se današnjom izjavom u kojoj je Tadić Mesićevo pomilovanje Siniše Rimca nazvao anticivilizacijskim činom koji se ne može opravdati.

"Kada odlazeći predsjednik Hrvatske pomiluje zlikovca koji je ubijao srpsku djecu samo zato što su druge nacionalnosti, onda je to čin za svaku osudu i duboko antieuropska i anticivilizacijska odluka s druge strane razume", rekao je danas predsjednik Srbije Boris Tadić te dodao kako je to još jedna odluka koja kvari odnose između dvije zemlje.

"Mesić stavlja nepotreban teret svome nasljedniku"

Tadić je na Mesića ljut i zbog njegova današnjeg posjeta Prištini te smatra kako time hrvatski predsjednik stavlja nepotreban teret svome nasljedniku. Smatra kako je zadatak svih zemalja regije potpuna suradnja sa Haškim sudom, a za njega to podrazumijeva da osuđeni ratni zločinci dobiju zasluženu kaznu.

"Ta kazna mora biti zadovoljenje pravde i nevinih žrtava, a nikako ne bi smjela biti umanjivana ili poništavana diskrecijskim odlukama koje suštinski revitaliziraju zločin i obeskrivljavaju najstrašnije zločince", objavila je danas Služba za odnose s javnošću predsjednika Tadića.

Mesić smanjio kaznu čovjeku za kojeg je dokazano da je ubijao srpske civile

Podsjetimo, Mesić je u svojoj posljednoj "rundi" pomilovanja smanjio zatvorsku kaznu pripadniku rezervnog sastava hrvatske policije, 36-godišnjem Siniši Rimcu, koji je osuđen na osam godina zbog ubojstva srpskih civila u Pakračkoj poljani 1991. godine. Utvrđeno je kako je Rimac osobno ubijao civila. Rimac je čak priznao ubojstvo 12-godišnje djevojčice Aleksandre, ali za taj zločin nije osuđen zbog proceduralne pogreške. Za Aleksandrino ubojstvo, kao i ubojstvo njenih roditelja, optuženi su pripadnici Merčepove postrojbe.

O ovoj vrućoj temi očitovali su se danas i predsjednički kandidati Ivo Josipović i Milan Bandić. No, uloge su, zanimljivo, bile zamijenjene. Ovoga puta Josipović se nije složio s Mesićevom izjavom dok se Bandić ne bi libio sličnog postupka. Josipović je već ranije govorio kako će s pomilovanjima biti puno stroži od Mesića pa ne čudi njegova tvrdnja da Rimca nikad ne bi pomilovao. Bandić bi, pak, pomilovao svakoga tko ispuni uvjete Komisije za pomilovanje.

Pročitajte više