Borislav Mikelić tvrdi da nema veze s ubojstvom Zorana Đinđića

BORISLAV MIKELIĆ, nekadašnji predsjednik Vlade "Republike Srpske Krajine", uhićen 4. travnja, a pušten prije deset dana iz pritvora beogradskog Okružnog suda, tvrdi da nema nikakve veze s ubojstvom srbijanskog premijera Zorana Đinđića 12. ožujka ove godine, te da je bio "politički zatvorenik".

"Istraga je pokazala da nemam nikakve veze s ubojstvom Đinđića. Moj i stav mojih odvjetnika je da ćemo učiniti sve da istražnim organima pomognemo da svaki problem koji bi se mogao vezati za mene do kraja rasvijetlimo, kako bi se s mojih leđa skinula svaka sumnja u vezi sa zločinačkim udruživanjem", kazao je Mikelić, osumnjičen za veze s kriminalnim "Zemunskim klanom", u razgovoru za najnoviji broj tjednika "NIN" (od petka).

Mikelić je kazao da je s prvoosumnjičenim za ubojstvo premijera Đinđića, bivšim zapovjednikom Jedinica za specijalne operacije MUP-a Srbije, tzv. Crvenih beretki Miloradom Lukovićem Legijom, koji je u bijegu, razgovarao jedan jedini put polovicom lipnja 2002. godine.

"Ono što sasvim otvoreno mogu reći jest činjenica da ni prilikom mog prvog i jedinog razgovora s Legijom polovinom lipnja 2002. godine, niti prilikom razgovora kojega je on s Dušanom Spasojevićem imao kod generala Aleksandra Tomića, gdje se slučajno zatekao Rade Bulatović, nije bilo niti riječi o pokojnom premijeru Đinđiću, a pogotovo o nekom udruživanju ili stvaranju tzv. Zemunskog klana da bi se likvidirao Đinđić", kazao je Mikelić.

U tom jednom razgovoru, Luković je - tvrdi Mikelić - tražio od njega da mu "kao iskusan privrednik da savjet koja su društvena poduzeća u Beogradu najatraktivnija, jer on s još desetak biznismena i nekoliko bankara želi ući u privatizaciju, ne samo s kapitalom kojim raspolažu, već i nekim stranim kapitalom, navodeći u tom kontekstu neka od imena poznatih u poslovnom svijetu. Luković mu je tad, kaže Mikelić, kazao da je taj "povjerljivi popis poduzeća dobio izravno iz Vlade Srbije", te mu je tad "naveo imena i prezimena tih ljudi", ali više o tom popisu nije mogao reći zbog interesa istrage.

Osim Mikelića, za zločinačko udruživanje bili su osumnjičeni, osim Dušana Spasojevića, pripadnika "Zemunskog klana" ubijenog u policijskoj akciji uhićenja, i nekadašnji načelnik Službe sigurnosti Vojske Jugoslavije Aleksandar Tomić, te bivši savjetnik bivšeg predsjednika SR Jugoslavije Vojislava Koštunice Rade Bulatović. Obojica su nedavno također pušteni iz pritvora.

(Hina) tta sd

Pročitajte više