Borzan: Ideja vlade o smanjivanju prava putnika u zračnom prometu je skandalozna

Foto: Pixsell/Davorin Visnjic

POTPREDSJEDNICA Europskih socijalista Biljana Borzan oštro je osudila najave da će hrvatska vlada za vrijeme našeg predsjedanja EU predložiti smanjenje prava putnika u zračnom prometu.

“Mislim da je ovakav prijedlog skandalozan. Prava putnika u zračnom prometu su već godinama na snazi, a još uvijek tek 14 posto građana zna za njih. Čak 72 posto putnika se u slučaju problema ne žali jer smatra ili da nema smisla, ili da neće biti dovoljno kompenzirani. Smanjivati pravo koje ionako putnici ne uspiju ostvariti je opasno i bezobrazno. Ako vlada nastavi s ovim prijedlogom, ja ću napraviti sve u mojoj moći da to ne prođe u Europskom parlamentu“, rekla je Borzan. 

Naknada tek nakon pet sati kašnjenja?

Jučer je u javnost dospjela informacija da hrvatska vlada u neformalnim razgovorima pokušava vratiti na stol europski zakon o pravima putnika u zračnom prometu i srezati prava putnika. Putnik sada ima pravo da u slučaju kašnjenja leta duljeg od tri sata ostvari naknadu, dok vlada predlaže da putnici naknadu mogu ostvariti tek nakon pet sati kašnjenja. 

"Ne vidim razlog zašto bi se aviokompanijama izlazilo u susret. Unatoč golemoj zaradi, statistike pokazuju da aviokompanije u samo pola slučajeva otkazivanja ili kašnjenja kažu putniku da ima prava. Većina putnika tako sama plati nastale troškove poput hotela ili hrane koji su često veći i od naknade na koju imaju pravo. Ovo je baš u maniri naše vlade kojoj nije dovoljno što uništava prava potrošača u Hrvatskoj, već sad smanjuje i europska prava na koje se naši građani mogu pozvati", kaže Borzan.

Borzan je podsjetila i da su kompanije u slučaju izvanrednih okolnosti poput terorističkih napada ili vremenskih nepogoda izuzete plaćanja odštete putniku, tako da su veća otkazivanja letova u zadnjih nekoliko godina, kako kaže, posljedica jedino njihove neorganiziranosti.

Pročitajte više