Borzan ratuje protiv zraka u vrećicama čipsa. Unutra je dušik, i to s dobrim razlogom

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL; Shutterstock

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan poručila je u današnjem priopćenju za javnost da su vrećice u kojima se nalazi čips pune zraka i da će praksa velikih pakiranja u kojima se nalazi malo sadržaja uskoro otići u povijest.

Borzan se u svom današnjem priopćenju referirala na zrak, za koji je kazala da prekomjerno ispunjava vrećice čipsa. No u vrećicama čipsa zapravo nema zraka, nego ima dušika, koji čuva čips unutar vrećice od lomljenja i zahvaljujući kojem jedemo hrskave, neoštećene komade čipsa. 

>> Biljana Borzan: Zrak u vrećicama čipsa odlazi u povijest

Naime, da se u tim vrećicama nalazi zrak, kao što tvrdi Borzan, on bi ga učinio mekanim, što se i događa nakon što se vrećica otvori, a čips neko vrijeme ostavi na zraku. Za nekoliko sati postat će mekan i praktički nejestiv. 

Dušik štiti čips u vrećici iz više razloga 

Početni proces pakiranja igra najveću ulogu u uspješnoj distribuciji čipsa, a najvažnije je osigurati dovoljno plina unutar pakiranja kako bi se čips zaštitio. Dušik, naime, osim što čipsu osigurava hrskavost, štiti ga i od lomljenja.

Foto: Shutterstock

"Čips se puni u struji inertnog plina dušika iz dva razloga. Prvi razlog je to što dušik osigurava željeni rok trajnosti čipsa. Unutar pakiranja nije prisutan kisik, zbog zamjene s dušikom, koji bi uzrokovao oksidaciju, odnosno užeglost proizvoda zbog samog načina proizvodnje, odnosno prženja u ulju.

Drugi razlog je to što prisutni dušik štiti proizvod u izravnom obliku jer bi u protivnom svatko od nas koji dodiruje takvo pakiranje uzrokovao drobljenje čipsa pa bismo na kraju imali mrvice umjesto lijepo oblikovanih ploški. 

Proizvođač na pakiranju navodi vrijednost mase proizvoda oznakom ‘e’ uz masu proizvoda koja je regulirana zakonskim propisom o mogućim odstupanjima", objasnila je za Index Kata Galić, redovita profesorica u trajnom zvanju na Katedri za pakiranje hrane pri Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu.  

Borzan: Zavarani smo jer potrošači odokativno procjenjuju količinu sadržaja

U današnjem priopćenju za medije europarlamentarka Borzan izjavila je da je 73 posto građana EU kazalo da je bilo zavarano velikom ambalažom proizvoda. 

"Naime, premda na proizvodu piše količina, potrošači nerijetko ‘odokativno’ procjene količinu sadržaja, a kad dođu kući, neugodno se iznenade. Dobivam jako puno upita građana za proizvode poput čipsa, pahuljica, pa čak i proizvode koji dolaze u bocama.

Europski parlament je zato potvrdio zabranu pakiranja čiji je isključivi cilj zavarati potrošača oko količine samog proizvoda poput nepotrebnih slojeva ambalaže ili lažnog dna", stoji u priopćenju njezina ureda. 

Borzan smo poslali upit u kojem smo tražili da nam komentira ovaj slučaj. Odgovor ćemo po primitku objaviti u cijelosti. 

Pročitajte više