Bosanac podiže spomenik Janezu Drnovšeku

DUGOGODIŠNJEM slovenskom premijeru i predsjedniku Janezu Drnovšeku Slovenci će podignuti spomenik u mjestu Zagorje na Savi, javlja ljubljanski Reporter.

Spomenuto mjesto je izabrano jer se tamo nalazi posljednje počivalište slovenskog državnika, koji je nakon duge i teške borbe sa zloćudnim tumorom preminuo u veljači ove godine.
Skulpturu u bronci odljeva akademski kipar Mirsad Begić, a u narednih nekoliko dana očekuje se postavljanje postolja za spomenik u gradskom parku.

Drnovšeka su krasile asketska konstitucija, koncentracija i suzdržanost

"Za Janez Drnovšeka bila je karakteristična njegova asketska konstitucija, a način kako kip izražava njegovu osobnost vidjet će se nakon postavljanja u prostor", izjavio je Begić, koji je pokojnog predsjednika prikazao u njegovoj karakterističnoj pozi s izrazom lica na kojem se ogledaju koncentracija i suzdržanost.


Inače, Begić je rodom iz Glamoča u Bosni i Hercegovini i jedna je od najvećih suvremenih kipara, kao i autor niza nagrađivanih radova. Tijekom svog profesionalnog života često je izrađivao kipove povijesnih ličnosti. Tako je "osovio" i slovenskog reformatora Primoža Trubara.

Osim toga, čuven je i po reljefu s likovima slovenskih biskupa, koje je izrezbario na vratima ljubljanske katedrale, postavljenima 1996. povodom posjeta pape Ivana Pavla II.
Otkrivanje statue Janeza Drnovšeka dogodit će se 8. kolovoza, na dan općine Zagorje na Savi.

Ig.M.
Foto: AFP

Pročitajte više