Bošnjački član Predsjedništva BiH upozorava: Dodik bi mogao srušiti Dayton

Foto: Hina/Fena

BOŠNJAČKI član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović upozorio je danas kako ponašanje njegovog srpskog kolege u državnom vrhu Milorada Dodika može ozbiljno ugroziti mir i stabilnost u zemlji i rezultirati opasnim posljedicama.

"Nastavi li se Dodik ovako ponašati, doći će u pitanje Daytonski sporazum, a tada dolazi u pitanje sve osim države BiH jer je ona postojala i prije Daytona", izjavio je Džaferović u Sarajevu na izvanrednoj konferenciji za novinstvo koju je sazvao nakon što je Dodik ranije tijekom dana samovoljno odlučio unijeti zastavu Republike Srpske u zgradu Predsjedništva BiH i protivno zakonu postaviti je uz obilježja države tijekom ceremonije primanja vjerodajnica novog veleposlanika Srbije.

Džaferović: Dodik počeo mandat ekscesno, kršenjem zakona oko zastave i svađom s Trumpom

Džaferović je kazao kako je u ovom slučaju jasno da je Dodik odgovoran za kršenje zakona za što su predviđene i kazne pa će stoga prijava o incidentu biti proslijeđena nadležnim tijelima koja će onda odlučiti o poduzimanju daljnjih koraka.

No istaknuo je kako je veći problem to što Dodik svoj mandat počinje na ekscesni način polemizirajući s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom kojemu je zamjerio jer mu je čestitao Dan državnosti BiH.

Dodik je na Trumpovu čestitku odgovorio svojim pismom u kojemu mu je poručio kako BiH nema dan državnosti jer Srbi ne prihvaćaju 25. studenog kao praznik, a Džaferović je ocijenio kako je takav potez uvreda za predsjednika SAD, ali i za BiH kao državu. 

"Stajalište Dodika je njegov jednostrani potez, ne služi mu na čast i ja takav potez osuđujem", kazao je Džaferović.

Bošnjački član Predsjedništva BiH upozorio je i na nedopustivost Dodikovih stalnih napada na Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH (OSA). Dodik tvrdi kako ta agencija radi protiv interesa Srba i RS-a, a Džaferović mu je na to poručio kako sva relevantna izvješća govore da OSA "izvanredno radi svoj posao".

Džaferović: Ništa od demilitarizacije BiH

Osudio je i Dodikove opetovane pozive na demilitarizaciju BiH.

"Nema demilitarizacije BiH. BiH će jačati svoje oružane snage", poručio je Džaferović dodajući kako je ukidanje vojske, što zagovara Dodik, nezamislivo u situaciji u kojoj se susjedne države dodatno naoružavaju.

Džaferović je ustvrdio i kako postoje zabrinjavajuće informacije da se narušava ravnoteža vojnih efektiva u regiji iako je to obveza koja proistječe iz Daytonskog sporazuma čije su potpisnice i Hrvatska i Srbija.

Ustvrdio je kako Dodik neće uspjeti u nakani da zastavi približavanje BiH članstvu u NATO-u.

"Mi ćemo ići svojim NATO putem iako se on osporava. Donijeli smo sve potrebne odluke", kazao je Džaferović, a potvrdio je i kako Dodik ne može računati na njegovu potporu u nastojanjima da se što prije zatvori Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR) te ukine mandat stranim sucima u Ustavnom sudu BiH.

Stranci, tvrdi Džaferović, pomažu stabiliziranju BiH, a svako zagovaranje uklanjanja međunarodnog djelovanja u stanju kada BiH nije do kraja izgrađena kao država prijeti slabljenjem njezina suvereniteta.

Pročitajte više